Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

"]

Robotika oktatása felső tagozaton

Megvalósított pályázat: 60 órás robotika tehetséggondozás a Nemzeti Tehetségprogram keretében.


Az NTP-KNI-18 azonosító számú pályázat – Robotika oktatása felső tagozaton (tervezés, építés, programozás) keretében, rendszeres foglalkozások formájában megvalósuló tehetséggondozó programba 15 diákot vontunk be. A gyerekek megismerkedtek a virtuális és a valós gyakorlati problémák közötti összefüggésekkel. Betekintést nyertek a mérnöki, műszaki pályák előnyeibe. A robot építése és programozása során a tanulóknak lehetőségük nyílt a megmérettetésre, a csoportmunka keretében az egymástól való tanulásra. Az oldott légkörben megtartott szakköri foglalkozásokon esélyt kaptak a különböző korosztályú gyermekek. A fiúk mellett a lányok is lelkes tagjai lettek a foglalkozásoknak.

A robotprogramozás alapjainak elsajátításához a Lego Mindstorms EV3 robotokat használtuk fel.  A megépített alap robottal a gyerekek megismerték a robotépítés alapjait, különböző feladatok megoldásával elsajátították a programozási alapokat. A nyomtatott robotpályák segítségével játszva tanulták meg kezelni a robot motorjait és szenzorait.

Megszerzett tudásunkat egy négy órás interaktív foglalkozáson mutattuk be.  A program megvalósítása a robotika szakkörös gyerekek, Soványné Varjas Zsuzsanna pedagógus és Schlepp Péter (iskolánk volt tanítványának édesapja) irányításával történt. A programon közel 150 fő vett részt, köztük iskolánk tanulói, pedagógusai, és a robotika szakkörös gyerekek szülei.

ntp-01

kép 1 / 25