Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

QR kód készítése

QR-kódot legegyszerűbben különböző online alkalmazások segítségével készíthetünk. Ilyeneket kereshetünk a Google segítségével. Pl. erre keresve: qr kód generátor, rengeteg találatot kapunk, amelyek közül bármelyik jó. Mivel ezek ingyenes alkalmazások, reklámokat és regisztrációra való felszólításokat kell kerülgetni mindegyiknél. Van, amelyik e-mailben küldi el a kódot, van amelyikből közvetlenül letölthetjük; egyikben csak egyszerű, fapados változat készíthető (nekünk ez most éppen jó), egy másikhoz színezést, háttérképet és más egyebeket is megadhatunk. Van angol és magyar nyelvű, van, amelyik keveri a nyelveket. Aki először csinál QR-kódot, annak én egy angol nyelvű, kissé fapados változatot ajánlok az egyszerűsége miatt. Akik szeretnének több lehetőséget is kipróbálni, azok a cikk végén találnak ehhez linkeket. Én a kód készítést a „QR Code Generator – create QR codes for free” című oldal felhasználásával mutatom be. Ezt vagy megkeressük a Google segítségével, vagy a böngésző címsorába begépeljük az URL-t: http://goqr.me/ esetleg felhasználhatjuk az alábbi QR-kódot is:

qr6

Miután betöltöttük a kódgenerátort, az alábbi jelenik meg a böngészőnkben:

 

qr8

 

A baloldali hasábban a típust (1. Type) választhatjuk ki (magyarul azt, hogy milyen típusú tartalmat szeretnénk kódolni). A középső hasábba kell begépelni, vagy bemásolni a tartalmat (2. Contents), a jobboldali hasábban jelenik meg a kész kód (3. Live preview), ez most üres.

Próbaképpen gépeljünk be egy URL-t a középső hasábba (ahol ezt látjuk: http://). Én a saját weblapunk IKT híreket tartalmazó oldalának a linkjét másoltam be ide, és mindjárt meg jelent a jobboldalon a kód:

qr9

 

A Download gombra rákattintva felugrik egy ablak, amelyen belül néhány dolgot beállíthatunk, de általában erre nincs szükség. Ha most rákattintunk a JPEG feliratú gombra, akkor a kész QR-kód letöltődik .jpg képformátumban, amit ezután beilleszthetünk akármilyen másik dokumentumba, vagy megnyithatjuk valamilyen képnézegetőben, és azonnal kivetíthetjük.

Ha szöveg QR kódját akarjuk elkészíteni, akkor a típusok közül a másodikat, ha névjegyet, akkor a harmadikat válasszuk. Természetesen a többit is kipróbálhatjuk. Ha valaki nem találja a letöltött képet, nézze meg a számítógép Letöltések, vagy másképpen Downloads mappájában. A neve qrcode.jpg.

 

Két további magyar nyelvű QR-kód készítő alkalmazás:

 

https://qr-kod-keszites.hu/

http://qr-kod.hu/

 

                                                                                             qr
  Pintér László