Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

Photomath

ikon

   
   

A Photomath nevű applikációt tegnap mutatta nekem egy másik iskolában tanító ismerősöm, neki is tegnap mutatták a nyolcadikosai.

 

Első tapasztalatom az volt, hogy ez egy egészen elképesztő magyar nyelvű egyenletmegoldó program. Elegendő ráirányítani a telefont az egyenletre (lehet kézzel írott is!), azt beszkenneli, és pillanatok alatt megadja nem csak az eredményt, hanem a megoldás részletes menetét magyar nyelvű magyarázatokkal. Úgy tapasztaltam (nagyon sokat persze még nem volt módom használni), hogy az iskolában gyakorlási célra szánt összes egyenlet típust meg tudja oldani. Természetesen nem csak algebrai, hanem exponenciális, logaritmikus és trigonometrikus egyenleteket is. Az utóbbiak közül sikerült neki olyant adnom, amit nem tudott megoldani.

 

Ahogy tovább kísérleteztem, rájöttem, hogy nem csak egyenleteket tud megoldani, hanem egyenlőtlenséget, egyenletrendszert is. Algebrai törteket egyszerűsít, bonyolult gyökös és logaritmikus kifejezéseket hoz egyszerűbb alakra, derivál, integrál, stb. Hogy a tanítók se örüljenek: természetesen az egyszerű számolási feladatokat is elvégzi. Itt találunk példákat arra, hogy milyen fajta feladatokat tud megoldani:

 

https://photomath.net/presskit/Photomath-Examples.pdf

 

Néha kicsit másképpen gondolkozik, mint mi, néha kicsit elbonyolítja a megoldást, néha a szaknyelv használata nem egészen precíz, ennek ellenére remek program, mindenkinek ajánlom a kipróbálását.

 

Android operációs rendszer esetén a Play Áruházban célszerű rákeresni a nevére, majd telepíteni. Természetesen Apple termékekre szintén feltelepíthető.

 

Valószínűnek tartom, hogy ha egy matematikatanár először találkozik egy ilyen programmal, megijed.

 

Úgy gondolom, hogy két dolgot nem tehetünk meg: nem venni tudomást róla, illetve elhallgatni és tiltani. Mivel szerintem pillanatokon belül elterjed a használata, gyorsan ki kell gondolnunk, hogy hogyan lehet együtt élni vele. Talán ez a hely is alkalmas ara, hogy megosszuk véleményünket, tapasztalatainkat javaslatainkat.

 

Egyébként a program nem igazán új. Az Interneten keresgélve találtam egy 2014-es HVG cikket, ami ismerteti. Ekkor még nem tudott magyarul, és nem olvasta a kézírást. Most már ezeket is tudja, nyilván ezért kezd nálunk mostanában terjedni A HVG-beli cikk azzal záródik, hogy

„… nem csak arra jó a szolgáltatás, hogy könnyedén megoldható legyen a házi feladat, hanem arra is, hogy megértsük a megoldásig vezető folyamatot. Az persze más kérdés, hogy a matek tanárok így is örülnének-e az alkalmazás használatának. Talán több szöveges feladatot adnának, mint korábban.”

 

Valóban célszerű átgondolni, hogy mennyire érdemes ezeket a gép által pillanatok alatt megoldható feladatokat vért izzadva gyakoroltatni a tanulókkal, és nem lenne-e jobb, ha inkább az igazi matematikai gondolkodást tanítanánk helyette. Persze hosszú távon ezzel kapcsolatban se legyenek illúzióink: pár év múlva a szöveges feladatot fogják a gyerekek az okos kütyüjükkel beszkennelni, és a gép ennek is tökéletes levezetését fogja adni. Akkor majd mit teszünk?

 

Néhány vélemény a programról és felhasználásáról:

 

„Na jó, hát ez valami elképesztő, 2 napig agyaltam egy feladványon aminek felénél elakadtam, ez a program egy gombnyomásra megoldotta és még értem is, hogy mit csinált. Segítségemre lesz a jövőben is! Ajánlom!”

„Wow! Felér egy matektanárral! Mindenkinek ajánlom, aki órán nem egészen érti meg az anyagot.”

„Nagyon jó Szerintem nagyon hasznos kis alkalmazás pl. megmutatja egészen kicsi lépésekben is, hogy mit kell csinálni.”

„Fantasztikus alkalmazás ezzel könnyen letudom ellenőrizni a matek gyakorlás vagy házifeladatot!!!”

„Bonyolultabb matek házit megoldja, és le is írja hogyan kellene.

„Szerintem így a matek házi nem kihívás”

„Jobban magyaráz, mint a matek tanárom.”

„Ez miatt nem buktam meg matekból. Köszönöm.”

 

A fentieket is, és még további véleményeket olvashatunk itt.

 

                                                                                             qr
  Pintér László