Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

Partnerség Baranyában Projekt – összegző értékelés

 

Amint arról közel egy éve hírt adtunk, a Pécs-Baranyai Tehetségsegítő Tanács (rövidített nevén: PBTT) elnyerte a Nemzeti Tehetségprogram által kiírt NTP-HTT-16-0017 kódszámú pályázati támogatást, amelynek segítségével a 2016/2017-es tanévben megvalósíthatta a „Partnerség Baranyában” című projektjét.

A projekt egyik kötelezően megvalósítandó eleme a Tanács működésének önkontrollos hatásvizsgálata volt, amely magában foglalta a PBTT megalakulásakor kitűzött céljainak elemzését, ezek megvalósulását; a tagság és tevékenységeik változását a 2009-es megalakulás óta eltelt időben; a támogatói kör elemzését; a működés során fellelhető erősségeket, gyengeségeket, lehetőségeket és veszélyeket, és javaslatokat fogalmazott meg a negatív folyamatok leküzdésével kapcsolatban.

Szintén kötelező elem volt a pályázat megvalósítása során a Tanács térségi programjának kidolgozása és ennek a megvalósítása. A térségi program kidolgozásakor természetesen figyelembe vettük az önkontrollos hatásvizsgálat megállapításait is. A térségi program legfontosabb elme a PBTT kínálati listájának az elkészítése. A Tanács létrehozása óta eltelt időszak egyik legfontosabb problémája az volt, hogy csak nehezen tudtunk támogató szervezeteket megnyerni munkánk segítéséhez. Ennek nehézségnek a leküzdéseként új stratégiát hoztunk létre, és ennek eleme a kínálati lista. Felismertük, hogy a leendő (és a meglévő) támogatóinkat érdekeltté kell tennünk abban, hogy velünk együttműködjenek. Ennek érdekében a továbbiakban nem azzal fordulunk a megnyerni kívánt szervezetekhez, hogy mit kérünk tőlük, hanem azzal, hogy mit tudunk nekik mi felajánlani a támogatásukért cserébe.

Az önkontrollos hatásvizsgálat és a térségi program anyagát több körben műhelyfoglalkozásokon csiszoltuk, a végső változatot a PBTT 2017. június 8-án tártuk a szélesebb tagság elé, akik egyetértettek a két dokumentumban foglaltakkal.

Annak ellenére, hogy a térségi program végső változata szinte csak a projektzárás idejére készült el, a megvalósítást menet közben, program már elkészült elemeinek felhasználásával megkezdtük. Tevékenységünk eredményeként négy tehetségsegítő szervezetekkel bővült ez idő alatt a tagságunk, és sikerült együttműködési megállapodást kötnünk négy támogató vállalkozással is. A számszerű eredményeknél még fontosabb az, hogy utóbbiakból jó néhány további céggel állunk tárgyalásban, és legkésőbb 2017 őszére várhatóan legalább kétszer ennyi támogatót sikerül megnyernünk.

A kötelező programokon kívül kötelezően választandó egyéb kiegészítő tevékenységeket is végrehajtottunk. Szerveztünk a PBTT tagszervezetekben működő pedagógusok számára öt team munkát, és három tehetségfórumot. Elkészítettük kapcsolati térképünket, amelyen grafikusan, jól áttekinthető formában jelenítjük meg tagjainkat, segítőinket, regionális, országos és nemzetközi kapcsolatainkat. Folyamatosan hírt adtunk a projekt eseményeiről a PBTT weblapján és a FaceBookon. Levelezési listát és FaceBook csoportot működtettünk, melyek segítségével megkönnyítettük az információ cserét tagjaink között. Cikket jelentettünk meg a Pécsi Riportban annak érdekében, hogy azok is megismerkedjenek a tevékenységünkkel, akik egyébként nem olvasnák a PBTT web oldalait.  Részt vettünk és képviseltük tagságunkat három országos és egy regionális tehetségsegítéssel kapcsolatos rendezvényen.

A rendezvényeinken készült fényképek a cikkhez kapcsolt galériában megtekinthetőek.

Köszönetet mondunk az igen gazdag program megvalósításához nyújtott támogatásért a Nemzeti Tehetségprogramnak (NTP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnek (EMET)!

EMETNTP

EMMI