Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

"]

Határtalanul Felvidéken

E-Napló

Keresés

Április 4. és 8. között öt csodálatos napot tölthettünk diáktársaimmal Felvidék történelmi jelentőségű városait látogatva. Programunkban olyan helyek szerepeltek, mint például Alsósztregova, Losonc, Rimaszombat, Rozsnyó, Lőcse, Eperjes, Kassa. A szemet gyönyörködtető természeti látványon túl ezeket a helyeket átjárja a magyar történelem. Olyan utakon, olyan helyeken, azok a falak között jártunk, ahol egykor nem kisebb emberek, mint Mikszáth Kálmán, Madách Imre, az Andrássy nemesi család, II. Rákóczi Ferenc vagy Szapolyai János is megfordultak. Felemelő és megtisztelő érzés volt meglátogatni a nevükhöz fűződő kastélyokat, várakat, templomokat.

Ezek mellett egyik legjobb élményünk a túra volt, amelyet a második napon, a Szádelői-völgyben tettünk meg.  

Az útnak a történelmi, irodalmi és földrajzi ismeretek átadásán túl volt még egy nagyon fontos mozzanata. Hosszú idő után végre együtt lehettünk osztály-, és iskolatársakkal egy többnapos kiránduláson. Kimozdulhattunk együtt az iskola falai közül, ami már nagyon hiányzott mindenkinek! Barátságok erősödhettek, az osztályközösség formálódhatott, olyanok is szóba álltak egymással, akik talán addig még sohasem. Köszönjük Lovász Ágnes tanárnőnek, Alexovics Ingrid tanárnőnek és Zalay Sebestyén tanár úrnak, hogy lehetővé tették ezt számunkra, és ránk szánták ezt az öt napot!

Biztos vagyok benne, hogy maradandó élményekkel gazdagodtunk mindannyian, és remélem, a jövőben még sok hasonló kirándulásban lehet részünk!

Határtalanul brossúra megtekintése