Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

"]

Határtalanul a Felvidéken

E-Napló

Keresés

Határtalanul a Felvidéken

HAT-19-02-0266

 

Gimnáziumunk 42 tanulója a Határtalanul pályázat keretében a Felvidéken, híres magyar költők, írók és történelmi személyek nyomában jártunk.

A rimaszombati partneriskola, a Tompa Mihály Református Gimnázium tanárai és diákjai már 2019. őszén látogattak Magyarországra és iskolánkba. A kapcsolatot intézményeink folyamatosan tartották, mindannyian vártuk a rendkívüli helyzet feloldását és a mi utazásunk realizálását. A Covid járvány miatt a mi utazásunkra végül 2021. 10. 04-08. között került sor.

Az első napon meglátogattuk Mikszáth Kálmán szülőházát Szklabonyán, majd a Madách kúriát Csesztvén.

Ezt követően találkoztunk a rimaszombati partneriskola diákjaival és tanáraival. Rimaszombat városát közös kincskereső játék során fedezték fel tanítványaink, akik számára élményt jelentett határon túli társaikkal beszélgetni és tartalmas időt tölteni.

A továbbiakban a Felvidék keleti részét fedeztük fel: jártunk Eperjesen és Lőcsén.

Képet kaptunk a felvidéki bányászat jelentőségéről a történelmi Magyarországon. Megnéztük Rozsnyót és Csucsomban azt a gépelyt, ami egyedülálló bányászattörténeti emlék Európában.

Túráztunk a Szádelői-völgyben és megnéztük a Gombaszögi-cseppkőbarlangot, sőt útközben láttunk működő gejzírt.

A 3. napon az Andrássy család történetét ismertük meg Krasznahorkaváralján és Betléren.

Adóztunk a Rákóczi család emlékének, amikor felkerestük Késmárkon Thököly Imre egykori várát, a református templomban sírjánál koszorúval emlékeztünk meg róla.

Az utolsó napot Kassa városában töltöttük, ahol a Szent Erzsébet templom altemplomában elhelyeztük koszorúnkat II. Rákóczi Ferenc sírjánál.

Az egész utazás jó hangulatban telt, a tartalmas programnak köszönhetően felejthetetlen emlékekkel tértünk haza.

 

B. Bayer Anikó