Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

"]

Ökotevékenység- tanévvégi beszámoló

E-Napló

Keresés

Ökotevékenység- tanévvégi beszámoló

2017-2018

 

 

A 2017-2018 tanév elején, megtörtént az öko-munkacsoport  megalakulása, ahova minden munkaközösség delegált tagokat. Ugyanezen az alakuló ülésen került sor az adott tanévre elkészített munkaterv ismertetésére, és jóváhagyására. Jegyzőkönyvvel dokumentálható az esemény.

Azért, hogy diákjaink természet iránti elhivatottságáról képet alkothassunk, ami fontos eleme a gimnáziumunkba zajló környezetet óvó pedagógiai munkánknak, öko-tevékenységünk részeként, kérdőív segítségével gyűjtöttünk információt erre vonatkozóan. A kérdőíveket diákjaink kitöltötték, és az eredmények kielemzésre kerültek. Néhány az iskola faliújságára kihelyezetett poszterrel mutattuk be mérésünk eredményeit.

 

A munkatervben tervezett tevékenységek közül volt olyan, ami megvalósult és sajnos volt olyan is,  amit nem sikerült teljesíteni.

 

 • szeptemberben megalakult az öko-munkacsoport, elkészült az éves öko-munkaterv
 • igaz ugyan, hogy a környezetünk tisztaságával valamilyen formában, tanórákon, vagy tanórákon kívül foglalkozunk, de ezt „tisztaság kommandó” formájában nem sikerült megvalósítani. Az energia járőr megszervezése sem sikerült kellő hatékonysággal
 • az iskolai túra nap a rossz idő miatt az idei tanévben elmaradt
 • október 4.-én tanórai előadásokkal tartottuk meg az „Állatok világnapját”
 • januárban az Energia Kaland segítségével , ismerkedtek az energia takarékoskodással, 10 évfolyamos tanulóink
 • február 6.-án a „Vizes élőhelyek világnapján” poszterek készültek, és kerültek ki a faliújságra
 • „ A villanykörte élete” filmvetítéssel a tervezett elavulás jelenségére akartuk fiataljaink figyelmét felhívni. A vetítésre, a tanév végén, május 10.-én került sor a színházteremben.
 • hagyományszerűen sor került intézményünk kollégiuma által szervezett elsősegély nyújtó versenyre, ahol iskolánk csapata 1. helyezést ért el.
 • Biológia órán a 10. évfolyamosok , tanári PP előadás keretén belül ismerkedhettek meg az Ökológiai lábnyom fogalmával és az ezzel kapcsolatos érdekességekkel.
 • Az idei évben is kihelyezésre került iskolánk udvarára két újabb esztétikai szempontból is nagyon dicséretes madáretető, diákjaink végezték a madáretetést.
 • Immár hagyományosnak mondható gimnáziumunk részvétele a „Currie természetvédelmi” vetélkedőn. Az idei tanévben iskolánk 2 csapattal jelentkezett, és ért el nagyon szép eredményt az első három fordulón, így ott voltunk mindkét csapatunkkal a regionális szakaszon. Sajnos csapataink innen nem jutottak tovább az országos döntőbe.
 • Az előző tanévben csatlakoztunk a Magyar Állam támogatásával elindult tehetséggondozó programhoz, melynek célja, hogy a tehetséges diákokat megfelelő szakmai képzéssel segítse. Ezen cél megvalósítása érdekében létrejött a Szegedi Tudós Akadémia, valamint a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőéjért Alapítvány, amely a programot támogatja. Sajnos a 2017-2018 tanévben nem sikerült tanulóinkat kellőképpen motiválni és bevonni ebbe a tevékenységbe.
 • Az idei tanév második félévében is megemlékeztünk a fontosabb környezetvédelmi napokról:

A vizes élőhelyek világnapja (február 6.): kiselőadások

A víz világnapja (március 22): poszter verseny és prezentációk (a posztereket kiállítottuk)

A Föld napja (április 22.): animációs film vetítése minden osztályban

Madarak és Fák napja (május 10.) vetítés

 • 20017 december 13.-án részt vettünk diákjainkkal azon az előadáson, amelyet a kaposvári Agrártudományi Kar  előadói tartottak, egészséges táplálkozás témakörben, étel kóstolással egybekötve

 

 • Gimnáziumunk öko-csoportja is csatlakozott ahhoz a  „zöldenjobb környezetvédelmi mozgalomhoz”,  mely felhvja a figyelmet a környezetvédelem, a szelektív hulladékgyűjtés  fontosságára. A mozgalom kapcsolódott,  a Nemzetközi  Környezetvédelmi jeles naphoz, melyet minden év június 5. -én tartanak.

 

 

 

Beszámolót készítette: Kifor Gabriella ökomunkacsoport vezető

 

 Pécs, 2018. június 14.