Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

"]

II. Ifjúsági Szimpózium Erba 2017 Élménybeszámoló

E-Napló

Keresés

Nagyon boldog voltam, amikor az Igazgató Asszonyunk felhívott minket az irodájába és elmondta, hogy lehetőségünk lenne részt venni egy Olaszországban megrendezésre kerülő Ifjúsági találkozón. Természetesen örömmel elfogadtuk ezt a lehetőséget és már nagyon izgatottak voltunk.

Az Erbába vezető út nagyon jól telt, beszélgettünk, filmet néztünk, a kísérő Tanárnő még egy kis quizt is készített nekünk Olaszországról. Este a vacsorára megérkeztünk, ahol a külföldi diákokkal is találkozhattunk, ezt követően elfoglalhattuk szálláshelyünket. A szobákban névre szóló ajándékokkal fogadtak bennünket.
      Minden reggel svédasztalos reggeliből válogathattunk kedvünk szerint. Miután jóllaktunk, a szálláson egy konferencia teremben Dr. Andrea Carta, egyetemi pszichológus professzor tartott nekünk előadást a szocializálódásról, mivel ez volt a workshop témája. Mi is készültünk erre a napra, egy városunkat bemutató videóval, illetve a többiek a szocializálódáson belül több témáról is beszéltek. Erre a napra csak a magyarok készültek, ezért nagyon meg lettünk dicsérve.
Csoportokba rendeződtünk az ajándékba kapott pólók színe szerint, bemutatkoztunk egymásnak és megkezdtük a munkát. Feladatunk a szocializálódásról való vélemény kifejtés volt, illetve, hogy hogyan tudunk ezzel nagyobb tömegeket megmozgatni. Egy kis pihenő után elindultunk vacsorázni a Touré Pizzériába, ahol igazi hagyományos olasz pizzákat kóstolhattunk.
      Másnap a Segrino tó mentén egy gyalogösvényen elsétáltunk Canzo település legrégebbi édességboltjába, ahol szintén rengeteg finomsággal vártak minket.
Ezután várt ránk a festői szépségű Como-i tó és a hajókirándulás, mely során több varázslatos tóparti kisvárosnál (Torno, Cernobbio) kötöttünk ki. Már esteledett, mikor Como városába visszatértünk. A már kivilágított történelmi városrész lenyűgöző látványt nyújtott.
Egy csodálatos kastélyban vacsoráztunk, ahol Erba Polgármestere fogadott és köszöntött minket.
      Következő nap egésze a sportolásé volt. Itt szintén csapatokba lettünk osztva, csapatjátékokon vettünk részt (röplabda, kosárlabda), valamint a sportnap végét egy sorverseny zárta.
Sajnos a nap végén szembesültünk azzal a ténnyel, hogy már csak a búcsú vacsora és az azt követő party van vissza a Találkozóból.
                Nagyon jó hangulatban telt ez a pár nap. Élveztem a közös munkát, mind a magyar, mind a külföldi diákokkal. Örültem annak is, hogy beleláthattam egy kicsit az olasz kultúrába és az olasz emberek életébe. Örülök, hogy részese lehettem ennek az utazásnak, számomra nagyon nagy élmény volt. Remélem a későbbiekben is részt vehetek hasonló programokban.

 

                                                               Jászó Adrienn
                                                                     11.A