Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

"]

ERASMUS + projekttalálkozó

E-Napló

Keresés

Litvánia, 2016 10. 10-16.

 

A 10 Towns Erasmus + projekt keretében Litvániában járt öt fős csoportunk.


A 10 Towns Erasmus + projekt következő állomása Litvánia volt. Öt fő vett részt az Apáczai Csere János Gimnáziumból a projekttalálkozón. Mint az már az eddigi beszámolókból is ismert, a projektben 10 európai uniós ország vesz részt. A résztvevő országok vállalták a projekt időtartama alatt egy projekthét megszervezését saját országukban. Gimnáziumunk projektcsapata ezt a találkozót az elmúlt tanév végén, májusban szervezte meg. 

2016 októberében Litvániában, Taurage városában található felnőttképzési iskolaközpont szervezett számunkra egy tartalmas, a projekt témájához szervesen kapcsolódó programsorozatot.

Az első két nap megnéztük a Litván főváros, Vilnius nevezetességeit vendéglátóink idegenvezetésével. A harmadik napon elutaztunk Trakaiba, Litvánia egykori fővárosába, ahol megtekintettük a trakaii várat és megkóstolhattuk a tradicionális Kybyn-t, amely a középkorban betelepült tatárok étele volt.

A projekt egyik fő témája a vállalkozás. Ennek keretében meglátogattunk Taurage városában egy svéd-litván közös vállalatot, mely az egész világra gyárt és szállít búvár- és vegyvédelmi védőruházatot. A gyárban megismerhettük a gyártás folyamatát. 

 

 

A fogadó iskolába is ellátogattunk, ahol műsorral fogadták a delegációkat. Itt került sor az erre a projekttalálkozóra készített kisfilmek bemutatására (This is my town. I live here.). A filmeket diákok készítették saját városukról.

 

A kisfilmeket különböző kategóriában díjazták, így minden ország diákcsoportja oklevélben részesült. A magyar diákok a “legjobb színészeknek” járó oklevelet hozhatták el a Pécset bemutató magyar nyelvű, angol felirattal ellátott munkájukért. A film elkészítésében segítségükre volt még a 11A és a 9B osztályból is több diák.

 

A projekt másik fő témája a kreativitás. Az iskolához közeli kulturális központban ennek szellemében töltöttünk el egy délutánt, ahol kisebb csoportokban kipróbálhattuk a kenyérsütést, szövést, nemezelést és hagyományos litván néptáncokat is gyakorolhattuk.

 

A projekt munkanyelve az angol, ezért a diákok minden nap használták a nyelvet a másik országokból érkezett diákokkal és tanárokkal való kommunikációra. A közös nyelv segítségével megismerhették egymás szokásait, kultúráját is.

 

 

A 10 ország koordinátorai is egyeztettek az elkövetkező találkozók időpontjairól, az ezekhez kötődő szervezési feladatokról, valamint a soron következő projektfeladatokról. 

 

A programban részvevő diákjaink életre szóló élményekkel, sok tapasztalattal, újonnan szerzett barátságokkal és természetesen gazdagabb angol nyelvtudással tértek haza.

 

A következő találkozó Veronában lesz, ahol a 10 Towns Projekt nemzetközi koordinátori megbeszélésére kerül sor.