Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

Bemutatkoznak a tanító nénik

 

Kedves Szülők!
Leendő elsős tanítóként szeretnék bemutatkozni: Gelencsér Eszter tanítónő vagyok, 25 éve dolgozom pedagógusként.
Számomra az első osztály mindig egy csodás közös utazás kezdetét jelenti, melyben minden gyermek egy varázslatos utat jár be. Ez az út azonban nem könnyű, hiszen a cél a tudás
megszerzése és a sikerélmény, de hiszem azt, ha egy gyermek szeret iskolába járni, akkor bármit elérhetünk EGYÜTT.
Iskolánk kéttanítós rendszerében az egyik tantárgyam a matematika. Óráimon, játékos, cselekedtető tevékenységekkel, gyakorlatias feladatokkal igyekszem bevezetni tanulóimat a számok világába.
Tanítóként kíváncsisággal, türelemmel, szerető következetességgel és észszerű szabályokkal igyekszem az iskolai feladatokon átsegíteni, vezetni Őket. Nagyon fontosnak tartom, hogy tanítópárommal összetartó közösséggé formáljuk a ránk bízott kis csapatot, ahol mindenki egyenrangú társként éli meg a mindennapok csodáit, felfedezi önmaga értékeit és mindezt egy szeretetteljes légkörben teszi. Munkám során a szülőkkel őszinte és felelősségteljes együttműködés kialakítására törekszem.
Ehhez azonban elengedhetetlenül szükséges a szülő – pedagógus – gyermek kölcsönös bizalmon és tiszteleten alapuló kapcsolata. Örömteli várakozással tekintek a következő négy év elé, szeretettel várok minden leendő elsős kisdiákot szeptembertől osztályunkba.
Eszter néni

Kedves Szülők!

A következő tanévben egyike leszek az elsős tanító néniknek. Ritter Attiláné, Csilla néni vagyok.
Az első osztály megkezdése a kisgyermek és a tanító néni számára is egy csoda. Együtt kezdünk el egy titkos úton haladni, és az majd később derül ki, hogy ki milyen gyorsan és mennyire biztosan tud lépegetni. Aki gyorsan halad, őt ebben segítjük, sok sikerélményben lesz része. De aki lassabban jut előrébb, azt sem hagyjuk magára. Neki alaposabb, rendszeres segítségre, biztatásra van szüksége. Sokat dicsérjük, apró lépésekben jelöljük ki a haladási irányt. A sikerélmény itt sem marad el. Közös célunk a minél biztosabb tudás átadása játékos tanítási módszerekkel. Ehhez leendő tanító párommal közösen minden segítséget igyekszünk megadni a kisgyermekeknek. Én magyart tanítok. A betűk világába sok érdekes, vicces, változatos feladatok által tudunk eljutni együtt. Így tanulnak meg olvasni és írni a gyermekek. Számomra fontos, hogy a gyermeki kíváncsiság, érdeklődés találkozzon az én következetességemmel, játékosságommal, türelmes hozzáállásommal.
Nagyon fontos az is, hogy tanítópárommal együtt egy közös cél érdekében teljenek a mindennapok az iskolában:
– a gyermekek megismerése,
– biztató, segítő iskolai légkör megteremtése,
– sok közös élmény átélése,
– összetartó közösség kialakítása,
– mindenki megkapja a képességeinek megfelelő legjobb tudást.
Ahhoz, hogy ezt meg is tudjuk valósítani, a mi munkánk mellett a Szülők segítő támogatására is szükségünk lesz. Ehhez elengedhetetlen az egymás iránti tisztelet, az őszinte, felelősségteljes együttműködés. Mindez a Gyermek – Szülő – Pedagógus kölcsönös bizalmon alapuló együttes munkája által valósulhat meg.
Pedagógiai hitvallásomat az egyik kedvenc versemből vett sorok fejezik ki leginkább:

Szabó Lőrinc:

IMA A GYERMEKEKÉRT
„Fák, csillagok, állatok és kövek,
szeressétek a gyermekeimet. …
Kínáld őket gyümölccsel, almafa,
tanítsd őket, csillagos éjszaka. …”