Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

Országos első a ZsANK!!! – Pénzsztár

A tavalyi évhez hasonlóan, ismét egy olyan csapat nyerte a PénzSztár versenyt, akik egy évvel korábban már eljutottak a döntőig. A Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola és Gimnázium ZsANK elnevezésű csapata 2018-ban még a 4. helyen végzett, de most sikerült megszerezniük a PénzSztár címet és a vele járó fődíjakat. 

 

Az idén benevezett, több mint 1000 csapat közül a fináléba jutott legjobb 5 teamnek a döntőben is változatos feladatokat kellett teljesítenie. Egy újonnan induló befektetési alap portfólióját kellett összeállítaniuk, és egy kördiagram segítségével bemutatniuk, megindokolva annak eszközosztályok szerinti megoszlását. Ki kellett fejteniük, hogy egy adott pénzügyi, gazdaságpolitikai vonatkozású esemény milyen okokból következett be. Az Európai Bizottság különböző tagjaival kellett képzelt televíziós interjút készíteniük, amelyből ki kellett derülnie, hogy milyen kulcsfeladatai lesznek a szóban forgó biztosnak, hivatali idejének öt évében. Idén sem hiányzott a döntőből a szópárbaj, melynek keretében a csapatoknak egymással szemben kellett megvédeniük ellentétes álláspontjaikat, de volt számítás, definíció, becslés és egy pénztörténeti feladat is. A csapatok „kockára tehették tudásukat”, amikor az egyik játékban színes kockák közül húztak, majd a kihúzott kockával dobtak, és az így meghatározott témájú és sorszámú villámkérdéseket kellett megválaszolniuk.

A csapatok teljesítményét öttagú szakmai zsűri értékelte: dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, Besesek Botond, a Pénzügyminisztérium adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára, Sinkáné dr. Csendes Ágnes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóügyi szakfőigazgatója, dr. Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora, volt jegybankelnök és Toldi Balázs, a Budapest Lízing Zrt. vezérigazgatója, a Budapest Bank vállalati üzletágának vezetője.

Gratulálunk a győzelemhez Bors Bálint, Hetesi Richárd, Hornjak Balázs és Nagy Bence tanulóinknak, Pék Mónika tanárnőnek és Rádóczy Kaludiának, a PTE KTK tudományos munkatársának!

A Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében lebonyolított döntő végeredménye:

  1. ZsANK – Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola és Gimnázium
  2. A Ravasz, az Agy és a 2 Csavaros eszű – Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium
  3. Team Wilson – Ceglédi SZC Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma
  4. GiMilliomosok – székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium
  5. Az igazi Crash Cash – Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium