Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

Határtalanul!

HAT-17-01-2017-01052 azonosító számú projekt keretében az 1. Sz. Általános Iskola 7. osztályos diákjai a „Szlovák karsztvidék természeti és történelmi hagyományainak felfedezése” témájú kiránduláson vettek részt 2018.05.07. – 05. 11. között.
A kirándulás az EMMI Emberi Erőforrás és Támogatáskezelő támogatásával valósult meg.

1.nap: Utazás Pécs – Áj (Háj) (Szlovákia) (520 km) A délutáni órákban túráztunk az áji-vízesésekhez, megfigyeltük a karsztjelenségek víz okozta  nyomait. Este a tornai vacsora előtt megkoszorúztuk az I.vh.-ban elesett tornai magyar honvédek síremlékét.

2. nap: Gyalogtúra a Szádelői-völgybe, a Gömör-Tornai-karszt legszebb és legnépszerűbb kirándulóhelyére. A karsztvidék szlovákiai oldalán, a magyar határtól pár kilométerre fekvő 3 km hosszú, 2-300 méter mély, látványos szurdokvölgy. Kihelyezett földrajzóra megtartása: a karsztosodás, a mészkő kialakulásának folyamatának szemléltetése megtörtént, ének óra keretén belül felvidéki népdalok is elhangzottak a fenséges tájban. Ezután a túránkat a Tornai vár megtekintésével zártuk. A 15 km-es túra sokunkban nagy élményt okozott.

3. nap: Krasznahorka vára, betléri Andrássy-kastély, Mauzóleum meglátogatása. Koszorúzás az Andrássyak mauzóleumában.
Rozsnyón megtekintjük a belváros nevezetességeit. (főtér, reneszánsz őrtorony, Szűz Mária mennybevétele katedrális) Délután Udvarnoki falu Szent István Alapiskola és Óvoda magyar tanítási nyelvű diákjaival találkoztunk, ahol ajándék könyveket adtunk át, és iskolánk Énekkara rövid műsort adott. A találkozóra eljött a falu polgármestere is, akinek segítségével megnézhettük az 1938-ban kapott Országzászlót, amit a falu templomában őriznek a mai napig.

4. nap: Jászói-barlang felkeresése. Utána következett Kassa magyar vonatkozású emlékhelyeinek megismerése: A Dómban koszorút helyeztünk el Rákóczi fejedelem, édesanyja Zrínyi Ilona és Bercsényi Miklós generális szarkofágjánál. Megtekintjük a Rodostó-házat, a tárlat bemutatta Rákóczi fejedelem történelmi jelentőségét. Márai szülőházánál rövid irodalmi megemlékezést tartottunk. A csoport diákjai szerkesztett utazási Élmény naplóban foglalták össze a látottakat, a csoportos feladatokat pedig az esti órákban a szálláshelyen töltöttek ki.

5. nap: Hazautazás Áj községből Zólyom várát érintve Balassi Bálintra emlékeztünk dramatikus irodalom órával és koszorúzással. Pécsre érve igen gazdag élményekkel feltöltődve, sok történelmi és művelődéstörténeti ismeretekkel tértünk haza.

 

Képgaléria itt érhető el