Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

Beszámoló a XIV. Apáczai Matematikaverseny országos döntőjéről

2020. november 17-én lezajlot a XIV. Apáczai Matematikaverseny országos döntője. Lehetett országos döntőt rendezni a koronavírus járvány idején, amikor a középiskolás korosztály számára digitális oktatás van elrendelve? Lehetett, csak másképpen, mind eddig.

Az Apáczai Matematikaverseny a 9. évfolyamot megelőző előkészítő osztályokba járó tanulók versenye. Ezek a tanulók bár kilencedikesek, nem tanulják még a kilencedikes matematika tananyagot, ezért a verseny alapvetően az általános iskolában megszerzett tudásukra épül. Mindig két fordulós, az elsőben a versenyzők saját iskolájukban ugyanabban az időpontban ugyanazt az öt feladatot oldják meg, Az elkészült dolgozatokat az iskolák szkennelve küldik el a szervezőknek. Az első forduló végeredménye alapján szoktunk meghívni – az utóbbi években kb. 50 – versenyzőt Pécsre, az országos döntőbe. (A részletes versenyfelhívás itt olvasható.)

2020-ban az első forduló február 25-én lezajlott. (A kitűzött feladatok itt, a megoldások pedig itt olvashatóak.) Az iskolák közel 300 dolgozatot küldtek be, ezek írói közül pontszámuk alapján választottuk ki a legjobbakat, pontosan 44 főt. Amire elküldtük az április közepére tervezett döntőre a meghívókat, pont bevezették az iskolák számára a digitális oktatást, diáknak az iskolába bemenni sem volt szabad, így kénytelenek voltunk lemondani a versenyt.

A rendezvény költségeit évek óta nagyrészt a Nemzeti Tehetségprogram pályázatai segítségével fedezzük. A járványhelyzetre tekintettel szerencsére ők június 30-ról december 31-re kitolták a pályázat megvalósíthatóságának időpontját, így nem kellett izgulnunk. Úgy gondoltuk, hogy szeptemberben gond nélkül megrendezhetjük hagyományos formában az országos döntőt. Sajnos szeptember elején beindult a járvány második hulláma, ezért ezt is le kellett mondanunk. Annak érdekében, hogy végül mégis le tudjuk zárni a versenyt, megváltoztattuk a lebonyolítási módot: senkinek sem kellett Pécsre utaznia, a döntő résztvevői saját iskolájukban versenyezhettek novenber 17-én. Sajnos így számukra és tanáraik számára is elmaradt a többi diákkal közös versenyzés, egymás megismerése, a szakmai beszélgetés, és nem vehettek részt a szokásos kísérő programokon sem.

A döntőben, mint midig, a versenyzőknek hat feladatot kellett megoldaniuk 90 perc alatt. (A feladatsor itt, a pontozási útmutató pedig itt olvasható.).

A 2020-as XIV. Apáczai Matematikaverseny díjazottjai az alábbiak:

  1. helyezett: Debrenti Márk,
    a budapesti Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium tanulója.
    Felkészítő tanára: Nagy Kornélia
  2. helyezett: Kocsor Sára, a budapesti Bornemisza Péter Gimnázium tanulója. Felkészítő tanára: Kós Rita
  3. helyezett: Kun Ruben, a debreceni DSZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma tanulója. Felkészítő tanára: Almásiné Németh Katalin és Erdősi Gábor
  4. helyezett: Rákóczi Erik, a budapesti Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Szakgimnázium tanulója, felkészítő tanára: Hertner András és Szakálné Gulyás Katalin
  5. helyezett: Szekeres Huba, a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanulója, felkészítő tanára: Kovács Géza
  6. helyezett: Végh Levente, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanulója. Felkészítő tanára: Bodnárné Patai Judit

A döntő minden résztvevőjének és felkészítő tanáraiknak gratulálunk, és további sikeres versenyzést kívánunk!

A korábbi évek versenyeiről szóló beszámolók  és a feladatsorok megoldásokkal együtt ide kattintva elérhetők.