Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

Úszás

Iskolánkban már a kezdetektől kiemelt szerepet kapott az úszás tanulása – tanítása.

 

Pedagógiai Programunk alapján, a mindennapos testnevelés keretén belül, már első osztálytól kezdve lehetőség van szimpla és emelt óraszámú úszás tanulására.

Az emelt óraszámú úszás oktatása 1 – 4. osztályig heti 2×2 órában teljesül. A tanulók az első tanévben a „vízhez szoktatás” játékos feladataival ismerkednek meg. Célja az alapvető vízbiztonság elnyerése, a félelemérzés leküzdése, az öröm- és élményszerzés, a mozgáskoordináció, a térérzékelés és a figyelem fejlesztése, valamint az önállóságra nevelés. Első feladatunk ebben az időszakban, hogy megismertessük a tanulókkal a víz minden tulajdonságát, törvényszerűségét.

A 2 – 4. osztályban a három „alap” úszásnem, a gyorsúszás, a hátúszás és a mellúszás technikai elsajátításán túl, a tanulók megismerkedhetnek a PSN Zrt-vel kötött együttműködés során a kapcsolódó vízi sportokkal is, mint a vízilabda, a szinkronúszás, és a versenyszerű úszás. A foglalkozásokon az adott sportág szakedzői is részt vesznek. Azon tanulóknak, akiknek megtetszett valamelyik sportág, lehetőségük van arra is, hogy sportolóként kiemelkedő eredményeket érjenek el, ahogyan tette ezt több fiatal ANK-s sportoló is, mint Jakabos Zsuzsanna, Pásztory Dóra, Sors Tamás, Péter Virág.

Azok számára is hasznos az emeltszintű úszás, akik nem szándékoznak azt versenyszerűen űzni, mivel egészségügyi szempontból szinte az egész szervezetre hasznosan hat. Kedvezően befolyásolja a keringési rendszert, a légzési folyamatokat. (Asztmásoknak is ajánlott!) Javítja a testtartást, nem veszélyezteti a csontok, ízületek épségét. Erősíti az immunrendszert, ellenállóbbá teszi a szervezetet a betegségekkel szemben.

Az úszásórák sok-sok játékos és versengő feladatai során a tanulók vidám és örömteli élményekkel gazdagodnak, amelyek hozzájárulnak az iskolai élet gördülékeny megéléséhez.

 

Úszni jó, mert…… 

Megkérdeztem, a gyerekeket::

 
Az úszás egy remek sportolási lehetőség.
Segít, hogy biztonságban érezzem magam a vízben.
A medencében nagyon jót lehet játszani. 
A hűvös vízben jól esik a mozgás.
A úszás segítségével sok kagylót gyűjtöttem a nyaralás alatt.
 
1. Mert játszunk. 2. Mert megtanulok úszni. 3. Mert nem kell tanulnom. 4. Mert vízbe vagyok. 5. Mert élvezzük. 6. Mert Dénes bácsi tartja.
 
Mert nem tanulunk. Mert szoktunk játszani. Néha szabad  a vízbe ugrálni. Könnyű megcsinálni  a feladatokat. Könnyű úszni.
 
Megtanulunk úszni. Nem kell tanulni. Úszás végén, ha marad idő játszunk. Szeretek úszni. Nem süllyedek el, ha megyünk strandra.
 
Nem tanulunk. Játszunk. Szórakoztató. Jó sport. Változatos. Hasznosítani tudjuk. Életmentő.