Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

BÁTOR LAKAT program

Kovács Hegedüs Krisztián irányításával az 1. évfolyamok tanulói havonta egyszer közbiztonsági órán vesznek részt.

 

Bátor Lakat tanácsai 5 témában:
Az otthon védelme
Egyedül az utcán
Kerékpárral az utcán
Gépjármű védelme
Talált tárgy

 

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Bátor Lakat az iskolában című megelőző-vagyonvédelmi programja végéhez ért a pécsi Apáczai Nevelési Központ 2. számú Általános Iskolában.

„Bátor Lakat” egy segítőkész, barátságos figura, amelyet az 5-8 éves korosztály számára alkottak meg a rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei. A figura a füzet oldalain keresztül próbálja felhívni a gyermekek figyelmét többek között az otthonukat érhető veszélyforrásokra, arra, hogy gyermekként mire kell odafigyelniük, illetve melyek azok a feladatok, amelyekre a szüleik figyelmét is felhívhatják. A foglalkoztató füzet az otthonvédelem témakörén kívül tartalmaz a kerékpár- és gépjárművédelemhez kapcsolódó feladatokat is, illetve felhívja a figyelmet az utca veszélyeire, valamint abban is segít, hogy mi a helyes tennivaló egy talált tárgy esetén.

Az Apáczai Nevelési Központ 2. számú Általános Iskola első évfolyamos diákjai a tanév során összesen hét alkalommal találkoztak a figurával, a program a végéhez ért, 2019. június 5-én „Bátor Lakat” elköszönt a kisiskolásoktól. A diákok a rendőrségi szakemberek irányítása mellett egy előadás-sorozat keretében, a tanórákon dolgozták fel a vagyonvédelmi témaköröket. Az előadásokon kapott információk lehetőséget biztosítottak arra, hogy a fenti témákban tájékozottabbak legyenek, és így a későbbiekben az ilyen jellegű események kapcsán könnyebben tudják elkerülni az áldozattá válást.

A gyerekeket fel kell készíteni az önálló életre, arra, amikor a szülő kénytelen „elengedni a kezét”. Fontos, hogy a gyermek meg tudja magát védeni az idegenekkel szemben, és felelős gazdája legyen eszközeinek, értéktárgyainak.     

Hívják fel gyermekeik figyelmét arra, hogy idegennel lehetőség szerint ne álljanak szóba! Idegentől soha ne fogadjanak el semmit, ne menjenek el vele sehová, és ismerőssel is csak akkor, ha azt a szülő megengedte! Értékeik védelméről se feledkezzenek meg, kerékpárjuk biztonsága érdekében használjanak kerékpárzárat!

Fontos, hogy valamelyik szülő legyen mindig elérhető! Amennyiben a gyermek úgy érzi, hogy veszélyben van, hívja a rendőrség 107, 112 ingyenesen hívható központi segélyhívó számainak valamelyikét!