Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

Emelt óraszámú angol

ANGOL 

Az angol nyelv tanítására iskolánk Pedagógiai Programja alapján első osztálytól van lehetőség, amit a szülők nagy létszámban választanak. Tanóráinkon játékos módszerekkel történik a nyelvoktatás az interaktív anyagok felhasználásával.

Felső tagozaton (5-8) osztályig lehetőség van a heti 5 órás angol nyelv tanulására.

 

MIÉRT VÁLASSZUK AZ ANGOL NYELVET?

A 21-ik század embere nem engedheti meg magának, hogy ne tudjon angolul, legalább alap szinten! Az angol nyelv tudását nemcsak a tudományban, de a hétköznapi életben is használni tudja. Gondoljunk csak az angol feliratokra, a már a magyar nyelvbe beépülő kifejezésekre.

A biztos megalapozott nyelvtudás érdekében már egész fiatalon célszerű elkezdeni az angol nyelv tanulását, ezért javasolható az első nyelvként való tanulása is. Nem mellékes, hogy a gyorsan elérhető eredmények a tanulók számára sikerélményt nyújtanak, ami nagy segítséget ad a nyelv mind tökéletesebb elsajátításához.

Tanulóink a 8. év végén a nyelvvizsgaközpontban alapfokú nyelvvizsgát tesznek (lásd eredmények) ill. tanulmányaikat az angol-magyar két tanítási nyelvű osztályban, vagy angol tagozatos gimnáziumi osztályokban is folytatják. A kézzelfogható eredményeink mellett tanítványaink szívesen emlékeznek a jó hangulatú angol nyelvi órákra és a különböző rendszeres rendezvényeken való sikeres szereplésekre.  

A visszajelzések alapján (külföldön dolgozó szülők és gyermekeik) nem csak angol nyelvterületen, hanem más, például német nyelvterülten is mind munka, mind a magánéletben is sikeresen használják az iskolánkban tanultakat.

 

IDEGENNYELV TANÍTÁS

 

Tartalom:   1.) Halloween megünneplése

2.) Karácsonyi Gála – Bemutatkozik a 2 –es iskola

3.) Nyelvvizsga – Angol alapfokú

4.) EFOP-3.3.5-17-2017-00051 pályázat – Idegen nyelvi tábor

5.) Külföldi tanulmányutak

 

1.) Halloween megünneplése

A Halloween -t minden évben megünnepeljük egy kicsit mindig másképpen.

  1. 11. 12. –én az egész iskolának szerveztünk nagy sikerrel hátborzongató – rémisztő – ügyességi feladatokat.

  1. 10. 27. -én a második évfolyamot foglalkoztattuk.

  1. 10. 24. –én a 8. évfolyam tanulói irányításával végeztek szellemi és ügyességi feladatokat az 5. A/B osztályok tanulói.

  1. 10. – én a 6. B osztály több helyszínen ünnepelte a Halloween –t. Tökfaragás – játékos feladatok

2.) Karácsonyi Gála- Bemutatkozik a 2-es iskola

Decemberben és májusban az angol nyelvet tanulók minden alkalommal változatos zenés- táncos műsorral szerepelnek.

3.) Nyelvvizsga – Angol alapfokú

Iskolánkban a felső tagozaton heti 5 órában tanulható az angol nyelv. Az itt tanulók jelentkezhetnek az Alapfokú Angol Nyelvvizsgára.

2015 –től dr. Bodroginé Farkas Piroska vezetésével  minden évben jelentkeztek tanulóink az ORIGÓ nyelvvizsgára és a jelentkezők 100% -ban sikeres nyelvvizsgát tettek.

4.) EFOP-3.3.5-17-2017-00051 Pályázat – Idegen nyelvi tábor

A- Iskolánk tanulói ingyenesen vehettek részt egy hat napos Idegen nyelvi táborban 2018. június harmadik hetében Sárospatakon. A program címe a „Korszerű pedagógiai módszerek alkalmazását segítő iskolai közösségi program kísérleti megvalósítása. „

NEW!!!  SZERVEZÉS ALATT!!   

B- 2019. június harmadik hetében kerül ismételten megrendezésre az Idegen nyelvi tábor.

 A helyszín ez alkalommal DÉG.

Évfolyam: 5. évfolyam

A tábor vezetője dr. Bodroginé Farkas Piroska; Animátor: Győri Anett

5.)Külföldi tanulmányutak

Fő úti célunk az Egyesült Királyság azon belül Anglia és Skócia, de ellátgattunk Olaszországba, Görögországba, sőt 2018 –ban Szlovéniába és a Balti államokba (Észt, Lett, Litván) utaztunk és élményekkel gazdagodva tértünk vissza Magyarországra.

2014/15-ös TANÉV

 

Iskolánkban az angolosok ebben a tanévben is megünnepelték a HALLOWEEN-t.

 

 

 

A 2/B és a 4.A/B csoportokban énekeltünk és táncoltunk.

 

 

 

 

 

 

A 3.B osztály inkább rajzolt és színezett,

 

 

 

 

az 5.A/B csoportban  csapatversenyt rendeztünk,

 

 

 

a 6.A/B és 8.A/B csoportok  tréfás feladatokat oldottak  meg.

 

 

 

 

Mindenki nagyon jól érezte magát!

 

 

A feladatokat összeállította és lebonyolította: dr Bodroginé Farkas Piroska

 

 

VERSENYEK – RENDEZVÉNYEK

2013/14-es TANÉV

 

1. NYELVVIZSGA

 

2014. április. 07-én iskolánk 8. A/B osztályainak 5 órás angolos csoportjából 6 tanuló vett részt az ITK Origó Nyelvvizsgaközpont által szervezett angol alapfokú szóbeli (B1) nyelvvizsgán.

 

Öt fő sikeres nyelvvizsgát tett. 1 fő 90%-os, 2 fő 80% -os, 1 fő 75%–os és 1 fő 70%-os eredménnyel végzett. 1 főnek csupán néhány pont hiányzott a sikeres nyelvvizsgához, ezért számára sincs ok az elkeseredésre.

 

Minden résztvevőnek gratulálunk és további sok sikert kívánunk a nyelvtanulás folytatásához!

 

Felkészítő tanár: dr. Bodroginé Farkas Piroska

 


Felkészülés a vizsgára

 


Vizsga közben

 


Vizsga után

 

2.      COMENIUS PÁLYÁZAT

Iskolánk angolosai bekapcsolódtak a gimnázium által megnyert Comenius pályázatba. A pályázat címe: European Citizenship Through Drama. Ennek keretében a 8A/B osztályok emelt szinten angol nyelvet tanulói az EU-ról tartott előadáson vettek részt 2013 novemberében.

Lehetőséget kaptunk arra, hogy tapasztalatot szerezzünk a pályázat lebonyolításával kapcsolatban. Ennek keretében Romániában (Gelu, Temesvár, Gyulafehérvár) iskolákat látogattunk meg, találkozhattunk Temesvár vezető képviselőivel, tapasztalatot cserélhettünk Olaszország, Törökország, Lengyelország és Bulgária képviselőivel.

 

 

3.      FELNŐTT OKTATÁS 

Iskolánkban 2013.04.22-2013.12.02 időszakban zajlott a 90 órás, Angol alapfokú nyelvi képzés című továbbképzés, mely a TÁMOP-2.1.2/12-1-2012-0001 „Idegen nyelvi és informatikai kompetenciák fejlesztése” projekt keretén belül valósult meg. Az angol nyelvű tanfolyamon iskolánk, az 1-es iskola és a gimnázium pedagógusai valamint szülők ültek be ismét az iskolapadba. A „hallgatók” nagyon szorgalmasak, tehetségesek és jól érzik magukat az órákon, ahol teszteket írnak és folyamatos szóbeli számonkérés során adnak számot tudásukról. Ennek eredményeként a csoport tanulmányi átlaga 94 %-os lett. Gratulálok és. köszönet a kitartásukért, hiszen a 6-8 tanóra után sokszor fáradtan és kimerülve „tanulóként” aktívan vettek részt a 2-3 órás foglalkozásokon. Talán mindenki nevében írhatom, hogy jó szívvel fogunk visszaemlékezni a jó hangulatú órákra.

 

A tanfolyam vezetője: dr. Bodroginé Farkas Piroska

 

 

 

 

 

 

 

4.      KARÁCSONYI MŰSOR

2013.12.18-án az 5. A/B és a 7. A/B osztályok emelt szinten angol nyelvet tanulói egy énekes-táncos műsorszámmal szerepeltek a karácsonyi műsorban nagy közönségtapsot bezsebelve.

 

Felkészítő tanár:dr Bodroginé Farkas Piroska

 

 

COMENIUS TALÁLKOZÓ PÉCSETT 2012. 09. 24-28

 

„Hat ország részvételével zajlott az egyhetes találkozó, melynek házigazdája az ANK Gimnáziuma volt. A gazdag program tartalmazott projektmunkát, óralátogatásokat és kulturális aspektusokat.”

 

A megnyitó ünnepségen színes műsorral kedveskedtünk a vendégeknek, mely során a 2. számú Általános iskola 7. évfolyamáról két tanulónk- Bába Viktória és Kovács Richárd– egy dalos produkcióval aratott nagy sikert.

Felkészítő tanár: dr Bodroginé Farkas Piroska

 

 

 

Ugyanezen a napon 2012. 09.25-én dr. Bodroginé Farkas Piroska tartott bemutató angol órát a 2. A osztályban, egészségnevelés témakörében.

 

Idegen nyelvi KI-MIT-TUD 2012. 12. 04.

 

ANK Gimnáziuma és Művelődési Ház szervezte a „Show yourself in English and in German!” azaz mutasd magad angolul és németül című Idegen nyelvi KI-MIT-TUD –ot.

Iskolánk három tanulója külön díjban részesült egy angol nyelven előadott dallal. Kovács Richárd7. Aoszt.,  Bojtor Liliána és Pető Szimonetta 6. A-B oszt. tanulóink.

Felkészítő tanár: dr Bodroginé Farkas Piroska

 

 

 

Karácsonyi Műsor 2012. december

 

Mindig nagy sikerrel szerepelnek az angol nyelvet tanuló alsós-felsős gyerekek a karácsonyi műsoron. Dalos vagy táncos produkciókkal színesítik a műsort, miközben országismereti anyagokat sajátítanak el játékos formában.

Felkészítő tanár: dr. Bodroginé Farkas Piroska   

 

 

ZORBA

 

A 6. és 7. évfolyamon emelt óraszámban angol nyelvet tanulók lelkes csapata görög tánccal szerepelt három iskolai rendezvényen. A farsangon, a Szülők – Nevelők bálján, valamint a Sulirajongó sport programon. 

Mindegyik alkalommal lelkes taps koronázta fellépésüket.

Felkészítő tanár: dr. Bodroginé Farkas Piroska

 

 

PROGRAMJAINK ALSÓ TAGOZATON

 

1.    BEMUTATÓ TANÍTÁSOK

2011. 11. 11-én az Apáczai kiadó szervezésében szülőknek és kollégáknak tartottunk bemutató órát.

2. a  osztályban Szabó Eleonóra

2. b osztályban dr. Bodroginé Farkas Piroska.

Mindkét bemutató óra az interaktív anyag tanórákon való alkalmazását mutatta be.

 

2.         

 

2.SULIVÁRÓ

 

Novemberben indul iskolánk suliváró programja, ahol a gyerekek és szülők ízelítőt kapnak az angol nyelv tanításából.   A Suliváró program keretén belül játékos formában ismerkedhettek meg az angol és német nyelvvel az iskolánk iránt érdeklődő szülők és gyerekek. A hagyományos feladatok mellett interaktív oktatási anyagok bemutatására is sor került.  2010/11-es tanév suliváró foglalkozásairól, íme egy fotó.

A foglalkozásokat dr. Bodroginé Farkas Piroska tarja. A tavalyi foglalkozásokról ide kattintva tekinthetnek meg képeket.

 

 

 

FELSŐ TAGOZAT

 

PROGRAMJAINK:

 

BEMUTATÓ ÓRA

 

 

2011.10.26-án Bemutató órát tartott dr. Bodroginé Farkas Piroska a 8. évfolyam 5 órában angol nyelvet tanulók csoportjában. A gyerekek bemutatták, hogy készülnek a tavaszi nyelvvizsgára, és hogy használják a modern technika vívmányait. Örülünk, hogy a jó hangolatú óra tetszett a szülőknek és a vendégeinknek

HALLOWEEN

Már három alkalommal vettünk részt a gimnázium által szervezett Halloween vetélkedőn. Tavaly első helyezést értünk el.

Ebben az évben (2011. 11 .10) ismét elsők lettünk.

A 8. a osztályból: Bíró László és Perhács Kinga, a 8. c osztályból: Agócs Nikolett, Nagy Hajnalka, Nagy Beáta és Weisz Liána vettek részt a versenyen.

Felkészítő tanáruk:  dr. Bodroginé Farkas Piroska

 

ANGOL ÉS NÉMET NYELVI „KI MIT TUD”

2011.11.28-án a Gimnázium és a Művelődési Központ által szervezett nyelvi KI-MIT-TUD-on két díjat hoztak el az angol nyelvet tanulóink.

 

 

2. helyezést ért el Káplár Alida  (6.A)  ének kategóriában

3. helyezést ért el Bába Viktória és Somogyi Emőke (6. B) vers és prózamondó kategóriában.

 

Felkészítő tanár: dr. Bodroginé Farkas Piroska

 

 

A gimnázium által szervezett angol –német nyelvi  „KI mit tud-ra „ is  készülünk, ami 2011 .11. 28. -án lesz.

 

 NYELVVIZSGA

 

Az emelt szintű (5 órás) nyelvtanulás egyik célja, hogy nyelvvizsgára készíthessük fel tanítványainkat, illetve felvételt nyerjenek a gimnáziumok kéttanítási nyelvű vagy angol-német nyelvi tagozatos osztályaiba.

A 2003-2004-es tanévben iskolánk angolul tanuló diákjai közül 6 fő vállalkozott arra, hogy alapfokú nyelvvizsgát tegyen. Mind a 6 főnek sikerült  A, B ill. C vizsgát tennie.

 

  • 2008-2009-es tanévben, immár másodszor indultunk neki iskolánk angolul tanuló diákjaival az Origó nyelvvizsgára. A 8 tanulóból 7 fő sikeres alapfokú (A) szóbeli nyelvvizsgát tett.

 

Mindkét alkalommal a felkészítő tanár dr. Bodroginé Farkas Piroska volt.

2012.04.13-án iskolánk 7 tanulója, immár 3. alkalommal tett sikeres alapfokú angol nyelvvizsgát Pécsett.

 

Az ITK Origo Nyelvvizsgaközpont által meghirdetett nyelvvizsgára 8 fő jelentkezett a 8. évfolyam 5órában angol nyelvet tanulók csoportjából.

Sikeres nyelvvizsgát tett:

 

Bíró László    (8. A)

Keszei Attila  (8. A)

Szirmai Kevin (8. A)

Kovács Dávid (8. B)

Nagy Beáta (8. C)

Nagy Hajnalka (8. C)

Weisz Liána (8. C) osztályos tanulók.

 

Gratulálunk kimagasló teljesítményükhöz!

 

Felkészítő tanár: dr Bodroginé Farkas Piroska

 

 

KÜLFÖLDI TANULMÁNYI UTAK

Külföldi tanulmányi kirándulásokat is szerveztünk és szervezünk.

 

Első utunk: 2001. 10. 27-11. 4-ig tartott    Úticél: Brüsszel –London – Párizs
Második utunk: 2002. 06. 21-06. 27-ig tartott.        Úticél: Velence –Firenze – Róma
Harmadik utunk: 2003. 08. 22- 08. 31. –ig tartott     Úticél: Meteorák – Athén – Nafplion
Negyedik utunk: 2004. 10. 30. -11. 5. –ig tartott     Úticél: Brüsszel –London – Párizs
Ötödik utunk: 2006. 06. 21. – 06. 29.-ig tartott  Úticél: Brüsszel – London – Párizs

 

 SZEREPLÉSEK

 

Rendszeresen nagy sikerrel szerepelnek angol és német műsorszámokkal tanítványaink a Karácsonyi gálaműsoron és az év végi „Bemutatkozik a 2-es iskola” rendezvényein.

Idén a Szülők és Nevelők Bálján valamint a Költészet Napján egy skót tánccal szerepeltek az angolosok, amit a Bemutatkozik a 2 –es Iskola műsorán is láthatnak az érdeklődők.

 

 

 

További fotók:

itt

itt

itt