Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

"]

Német nemzetiségi oktatás

E-Napló

Keresés

Iskolánkban 1979 óta oktatunk német nemzetiségi nyelvet. Az évek alatt szerzett tapasztalatok felhasználásával nagymértékben hozzájárulunk a német nemzetiségi hagyományok, kultúra megismeréséhez, ápolásához, a nemzetiségi identitástudat kialakításához. Muzeális értékeink, tárgyaink és gazdag német könyvgyűjteményünk segíti munkánkat.

Az ANK lehetőségei, a nagy közösségi terek, (színházterem, aula) biztosítják számunkra megyei és városi nemzetiségi programok magas színvonalú megrendezését. (Baranya Megyei Német Nemzetiségi Gyermektalálkozó, 1998, 2000,  Város Karácsony 2007, Megyei Német Népdaléneklési Versenyek 2012 óta)

 

2015-ben rendezzük meg Megyei Német Népdaléneklési Versenyünket már negyedik alkalommal, 18 iskola több mint 100 résztvevőjével. A dalolásban is nagyon jó minősítést kapnak tanulóink.

Német tanulmányi versenyeken, és pályázatokon (Neue Zeitung, Deutscher Kalender) tanulóink részt vesznek, jó eredményeket érnek el, külföldi utakat és könyvjutalmakat nyernek. 2007-ben Országos Képregényíró Versenyen vettünk részt a Magyarországi Németek Házában. Területi vers és prózamondó versenyen jól szerepelnek tanulóink, háromszor bejutottak az országos döntőbe.(2010,2012,2015)

 

A Grimm meseismereti megyei versenyen 2. és 1. helyezést értek el tanulóink (2014, 2015).

 

A tanulók német nemzetiségi népismereti tudásának fejlesztése érdekében, három éve ősszel a felső tagozatos gyerekeknek kétnapos, az alsósoknak egynapos kirándulást szervezünk a megye „sváb” falvaiba (2012,2013 Feked,2014 Liptód). Itt a gyerekek megismerkedhetnek a német nemzetiség építészeti kincseivel, hagyományaival, népviseletével, dalaival, ételeivel, találkozhatnak a falu lakóival.

 

2009-ben ünnepélyes keretek között megnyitotta kiállítását a német nemzetiségi tagozat. Azóta is gyarapodott egy-egy ruhadarabbal, használati tárggyal a gyűjtemény.

 

Minden évben megrendezzük a német szépkiejtési versenyt, melyen tanulóink nagy számban és szívesen vesznek részt.

 


 

 

Képek a kiállításról:

 

 

 

 

 

 

A 2010/11-es tanév sikereiről itt tekinthetőek meg a képek!