Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

"]

“Valóságtól távol” – egy ifjú művész kiállítása

E-Napló

Keresés

„Valóságtól távol” címmel nyílik egy álomvilág ihlette kiállítás Pálfai Tibor munkáiból Pécsett a kertvárosi Diána étteremben február 28-án, 17:00-kor. A hetedik osztályos pécsi fiú önálló autonóm személyiség, s fiatal kora ellenére terveit, célkitűzéseit tudatosság jellemzi. Kiállításán eddigi munkáiból kaphatunk ízelítőt.

Tibor már óvodás korában is rendkívüli kreativitással állt a feladatokhoz, a játékokhoz, így került kis elsősként az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ 1. sz. Általános Iskola rajz tagozatos osztályába. Kovács Gábor tanár úr szerint „10 éves kora óta készül a képzőművészeti pályára, mely tudatosság a rajz tagozatos gyerekek körében is igen ritka.”

Az eredetileg szülői kezdeményezésre létrejött művészeti és vizuális nevelés tagozatos működtetése (rajz és tánc tagozat) nagy múltra tekint vissza az iskolában, ahol több mint húsz éve folyik ez a pedagógiai program. A közoktatásban a művészeti nevelés rendkívül fontos szerepet tölt be, hiszen a vizuális nevelés nem csak egyéni látásmódra tanít, hanem az élet valamennyi területén hasznosítható esztétikai érzékenységre és tudatosságra nevel.

A közös kiállítások mellett időnként kamara-kiállítások szervezésére, támogatására is lehetőség nyílik egyes, kiemelkedően tehetséges tanulók esetében. Ilyen szakmailag és pedagógiailag támogatott esemény Tibor kiállítása is. A tanulók ilyenkor a szervező munkában is részt vesznek, a meghívótól kezdve mindent az ifjú művész tervezett.

Tibor számára a festés a teljes kikapcsolódást jelenti, gyakran úgy érzi, hogy „egyszerűen csak színeket visz fel”, s abból körvonalazódik a végleges alkotás. Szabadidejében szívesen jár galériákba és figyeli a technikákat, kompozíciókat. Gyakran ihletik meg természeti jelenségek, történelmi személyek, események, most India színes és misztikus világát tanulmányozza.

Munkájában sokat segítette Pongrácz Éva Zsuzsanna Bernáth Elek díjas művésztanár, akivel fél évet dolgozott együtt, útmutatásait azóta is követi, s akire hálás szívvel emlékszik.

Tibor idén kezdte el a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola előkészítő kurzusát, melyet második otthonaként szeret, s reményei szerint festő tagozaton itt folytathatja tanulmányait.

A kiállítás megnyitója 2013. február 28-án, csütörtökön 17:00-kor kezdődik Pécsett a kertvárosi Diana étterem kistermében. Minden érdeklődőt szeretettel vár az ifjú művész, családtagjai, tanárai és barátai.