Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

Énekelt az iskola!

E-Napló

Keresés

Tavaszi szél vizet áraszt… A magyar népdalok, az egykori katonadalok és a mai népszerű slágerek valóban elárasztották az ANK színháztermét, ahol az 1.Sz. Általános Iskola diákjai énekeltek.

Az öt évvel ezelőtt, Angeliné Somosi Ilona kórusvezető ötlete alapján, hagyományteremtő szándékkal létrehozott Énekel az iskola elnevezésű rendezvény, nagyon népszerű a diákok körében. Ez azért is szívet melengető, mert mostanság egyre többet hallani arról, hogy a gyerekek nem szeretnek, nem akarnak, nem tudnak énekelni. Nem szeretik az igényes zenét. Úgy tűnik, erre rácáfol az iskola, hiszen valamennyi osztálya teljes létszámban vesz részt a programon a kezdetektől.

 

    

 

Így történt ez idén is, amikor a 9. Apáczai Szakmai Napokon 34 osztály közel 900 diákja mutatta meg a neves zsűrinek hogyan készültek erre a napra. Baumgartner Edit, Liszt Antal és Mihályfi Judit énektanárok értékelték a gyerekek előadását. Ami igazán rendkívüli volt, hogy minden csoportban, azaz valamennyi gyerekben meglátták azt, amitől jó volt. Ennek szellemében minden osztály kapott valamilyen személyre szóló üzenetet az oklevélen. Így például volt „Legzeneibb”, „Legjátékosabb”, „Legösszefogottabb” „Leglelkesebb” vagy éppen „Legbátrabb” osztály is. Korcsoportonként egy-egy vándorkupát kaptak a legjobbak, aminek odaítélésében nem volt könnyű dolga a zsűrinek.

 

  

 

  

 

Rajcsányi Valéria igazgatóhelyettes elmondta, ez a nagyszabású rendezvény csak hatalmas összefogással tud megvalósulni. A heti egy ének óra fölső tagozatban már nem tenné lehetővé, hogy az osztályok olyan produkciókat tudjanak létrehozni, amellyel ki lehet állni, szerepelni mások elé. Ezért az elhivatott ének tanárok magas szintű szakmai munkáján túl, szükség van az osztályfőnökök segítségére is. A rendezvény felelős szervezője a mindenkori 2. évfolyamon tanítók, őket az egész pedagógusi  kollektíva támogatja.
A rendezvény egyik óriási hozadéka, hogy rendkívül sokat gyakorolnak, énekelnek a diákok, a másik, a közös felkészülés közösségformáló ereje. A verseny utáni napon például a szülők tortákkal jöttek az iskolába, hogy így ünnepeljék a gyerekekkel és a pedagógussal a sikert. De voltak, akik plakátot készítettek „Szeretünk Betti néni” felirattal, és voltak olyan 8-kos diákok akik azt mondták, kár hogy elballagnak és nem lesz több ének órájuk.

 

  

 

Az első helyezettek évfolyamonként:

1.a       felkészítő tanár – Odrobina Brigitta
2.d       felkészítő tanár – Komjátiné Michelisz Annamária
3.e       felkészítő tanár – Péter Ági
4.e       felkészítő tanár – Székelyi Zsuzsi – Deák Betti
5.d       felkészítő tanár – Panta Judit
6.c       felkészítő tanár – Angeliné Somosi Ilona
7.c       felkészítő tanár – Angeliné Somosi Ilona – Takács Éva Judit
8.d       felkészítő tanár – Panta Judit