Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

"]

Halló Houston! Itt az ÉlményMűhely beszél! Az ANK Pécs is megjelenik Texas-ban, az űrkutatás egyik legjelentősebb kongresszusán

E-Napló

Keresés

A 2010/2011 tanévben az ANK 1. számú iskolájában Szabó Ildikó (ANK-PÉCS) tanárnő és Fenyvesi Kristóf (Jyväskylai egyetem, Finnország) kutató által kidolgozott ÉlményMűhely Tehetséggondozó Program (www.elmenymuhely.hu) keretében a diákok egy élmény- és gyakorlat-központú, játékos foglalkozás sorozatban vettek részt. A kezdeményezésből tudományos eredmények is születtek.

 

Az ÉlményMűhely munkacsoportjának tagjai, Kabai Sándor mérnök és Dr. Bérczi Szaniszló fizikus-csillagász vezetésével a program űrkutatási-pedagógiai lehetőségeit is feltérképezték. Az eredmények ismertetésére 2012. március közepén, a világ egyik legjelentősebb űrkutatási konferenciáján kerül sor Texasban:

http://www.lpi.usra.edu/meetings/lpsc2012/

 


 

A művészet, a tudomány, a technológia és a környezettudatosság összekapcsolásán alapuló oktatási program révén a tanulók egy több, mint 8000 elemből felépíthető bonyolult test tervezési folyamatába is bekapcsolódtak. Az ifjú tehetségek az összetett szerkezet megértése és a tervezési problémák megoldása kapcsán olyan konstrukciós kérdésekkel szembesültek, amelyek számos tekintetben hasonlóak az űrállomások szerkezeti modelljeinek tervezése során felmerülő problémákhoz.

 

Az ÉlményMűhely űrkutatás-oktatási programját bemutató angol nyelvű közlemény itt olvasható:

http://www.lpi.usra.edu/meetings/lpsc2012/pdf/2611.pdf

 

Az ANK diákjai által is feldolgozott összetett modell pedig az egri főiskolán került megépítésre:

http://www.youtube.com/watch?v=TEH5XUKB3tc

 


 

Az eredményeket 2011 júniusában a Matematika az építész és építőmérnöki tervezésben és oktatásban” (ttp://matep.pmmik.pte.hu/) című nemzetközi konferencián Szabó Ildikó is bemutatta,  Besenczi Alexandra tolmácsolásával.

 

< vissza