Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

"]

A YAD VASHEMBEN JÁRTAM… – Hajnal Éva tanárnő

E-Napló

Keresés

Örömmel számolhatok be arról, hogy 2011. november 6-14-ig Izrael fővárosában, Jeruzsálemben jártam! A magyar tanárok továbbképzésén kaptam lehetőséget arra, hogy a Holokausztról tanuljak. Az országos pályázatra 53-an adtuk be munkáinkat, ebből – a komoly szaktekintélyekből álló bíráló bizottság döntése alapján – huszonöten nyertünk ingyenes tanulmányutat.

 


 

Nagy tisztességben volt részünk már az indulásnál! Ilan Mor úr, Izrael magyarországi nagykövete és a Kormányhivatalból Simonyi István úr búcsúztatott, a Ben Gurion Reptéren pedig Dr. Szita Szabolcs professzor úr, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója és Dr. Chava Baruch, a Yad Vashem Intézet Közép-Európai részlegének vezetője fogadott bennünket.

 

A hivatalos megnyitón megtisztelt minket Dr. Szentgyörgyi Zoltán, Magyarország izraeli nagykövete és Dorit Novák, a Yad Vashem iskolájának igazgatója.

 

Tanultunk az együttéléstől a gyűlölethez vezető lépésekről, az ideológiától a politikai gyakorlatig vezető útról, az üldözéstől az elkülönítésig terjedő időszakról, az elkülönítéstől a végső  megoldásig vezető szakaszról.

Kutatásokat végeztünk fellelhető dokumentumok alapján az elkövetőkkel, áldozatokkal és passzív szemlélőkkel kapcsolatban és tanulmányoztuk….., ami azután következett,………. ahol a szavak elfogynak

 

 

Prezentációmban e témában folytatott munkámról számoltam be, sikerrel.

Különleges volt számomra a zene és a képzőművészet, mint ellenállási lehetőség ebben a korban, a Holokauszt hagyatéka a túlélők szemével, Ovadia Baruch filmje és a Világ Igazairól szóló módszertani bemutató: „Akik mertek ellenállni ” címmel.

Felejthetetlen a Shabbat este a Zsinagógában,… a Yad Vashem állandó történelmi kiállítása…, az Izrael Múzeumban tett látogatás…, a túlélőkkel való személyes találkozás!

…a kirándulások, az illatok, az ízek…

Beleégett a szívembe az igazi Izrael …!

 

 

Mindazoknak hálával tartozom, akik lehetővé tették utazásomat!

Ez az út, a téma ellenére, nem a szenvedésről, a halálról szólt, hanem sokkal inkább az élet szeretetéről!

Felejthetetlen, igazi pedagógusok tanítottak bennünket, magával ragadó lelkesedéssel:

Dr. Chava Baruch

Prof. Szita Szabolcs

Rabbi Yeshaya Balog

Mrs. Richelle Budd Kaplan

Prof. Guy Miron

Shulamit Imber

Dr. Daniel Uziel

Tamar Mechado

Yiftach Ashkenazy

Aluma Raz

…és a túlélők: Ester Miron, Mrs. Ghittu Cikovicz és David Gur.