Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

AirDroid

ikonAz AirDroid alkalmazást arra fejlesztették ki, hogy segítségével a számítógépünkről vezérelhessük a mobilunkat, tabletünket. Segítségével telefonhívást kezdeményezhetünk, SMS-t írhatuk a gép billentyűzetén, böngészhetjük a telefonunk tartalmát, megnézhetjük a rajta lévő fényképeket (filmeket is, de ez kissé szaggat), telepíthetünk rá, vagy törölhetünk róla alkalmazásokat; fájlokat másolhatunk, mozgathatunk, törölhetünk, stb. Ez mind kényelmes lehet azoknak, akik jobban szeretnek a számítógép nagy képernyőjén és valóságos billentyűzetén dolgozni.

A fentiek nem biztos, hogy sok mindenkit lázba hoznak, azonban a programnak van még egy jó tulajdonsága, és ezt sokszor felhasználhatjuk: a számítógép képernyőjén meg tudja jeleníteni a mobil képernyőjét, és ha a géphez projektor van csatlakoztatva, akkor így közvetlenül a telefonunk képernyőjét ki tudjuk vetíteni a gyerekeknek. Tehát, ha például meg akarunk mutatni egy képet, ami a telefonunkon van, ezt nem kell előbb a számítógépre átmásolnunk; ha a telefonunkon behoztunk egy weblapot, nem kell ezt külön a számítógépen is megkeresni; ha azt akarjuk, hogy a gyerekek a náluk lévő tabletet ugyanúgy állítsák be, mint ahogy a sajátunk van, ezt is így könnyedén kivetíthetjük, stb.

A mobilunkra természetesen fel kell telepíteni mindehhez az AirDroid alkalmazást. Ezután a programot kétféleképpen használhatjuk/indíthatjuk:

  1. A számítógépen megnyitunk egy böngészőt (pl Chrome), és belépünk erre az oldalra: http://web.airdroid.com/. Ezután megadjuk kérésre (ld. 1. ábra) a regisztráció során megadott e-mail címünket és jelszavunkat. (Ezek megadása helyett a bejelentkezési panelen megjelenő QR kód beszkennelésével is beléphetünk.) A telefonon azonnal elindul az AirDroid app, nekünk nem kell külön elindítanuk. A képernyőn pedig megjelennek a telefon vezérléséhez szükséges ikonok. (ld. 2. ábra).
    belépés
    1. ábra
  2. Elindítjuk a telefonon az alkalmazást, és rákoppintunk az AirDroid Web sorra. A telefon ezután (angolul) leírja a két indítási lehetőséget. Az elsőt az előző pontban ismertettem, a második tartalmaz egy számsort (ez egy ún. IP-cím, pl.: 192.168.0.101:8888). Elindítunk a számítógépen egy böngészőt, és a címsorába be kell írnunk a telefonon látható IP-címet. (Vigyázat! A számok között pont van, a negyedik után pedig kettőspont.) Ezután a telefonunk jelzi, hogy akarunk-e csatlakozni. Az elfogadás után megjelenik ugyanaz a képernyő a számítógépen, mint amiről már az 1. pontban szó volt (2. ábra)
     asztal
     2. ábra

Mindkét módszerrel csak akkor tudjuk létrehozni a csatlakozást, ha a mobil és a számítógép ugyanazon a hálózaton van. Amennyiben nem sikerül a kapcsolatot létrehozni, szólni kell egy rendszergazdának! Ő majd megmondja, hogy melyik teremben melyik wifi hálózatra kell a telefonnal felcsatlakozni, ha van több lehetőség is.

A legtöbb ikon neve kifejezi a mögötte lévő tartalmat, de pont azé, amelyikkel a telefon képernyőjét tudjuk megjeleníteni a számítógépen, félrevezető. Ez a Képmetszés, amit az ábrán pirossal bekarikáztam. Ha erre rákattintunk, a képernyőn lévő ablakban megjelenik a mobilunk éppen aktuális képe. Ha a telefont elforgatjuk 90 fokkal, az ablak is átfordul állóból fekvőbe, vagy fordítva.