Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

  • Országos első a ZsANK!!! – Pénzsztár

7. Apáczai Szakmai Napok

HÉTFŐI ÖSSZEFOGLALÓ

A pécsi Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ (ANK) Tehetségpontja és az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság Műszaki Szakképzési Munkabizottsága eddig országosan is úttörő jellegű szakmai bemutatót és konferenciát szervezett 2010. április 19-én a szakképző iskolák tehetséges, gyakorlatorientált, a szakma iránt elkötelezett diákjainak és a velük dolgozó pedagógusoknak, oktatóknak Tehetségek a szakképzésben, Tehetségpontok II. Konferenciája címmel.

A program egymáshoz kapcsolódó  két elemet tartalmazott:

Szakmai bemutató az ANK színháztermében, ahol a város és a megye szakképző intézményeinek képviseletében tehetséges tanulók mutatták be „remekművüket” a készítés folyamatának felvillantásával. A rövid megnyitót a pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola fúvós növendékei tették emlékezetessé. A rendezvényen 74 tanuló mutatkozott be kísérő és felkészítő tanáraik közreműködésével 9 szakközép- és szakiskolát képviselve. A tanulók vezetésével a látogatók betekinthettek többek között a borászat, a virágkötészet folyamatába, ízelítőt kaphattak különböző, a tanulók által készített makettek, modellek működéséből (híd, szökőkút modell, hűtéstechnikai modell, Lada motor építése, Otto-motor makett, Stirling motor stb.), beleláthattak a tervezési folyamatokba, a helyszínen követhették figyelemmel fodrász és kozmetikus tanulók munkáját, vegyész tanulók segítségével tájékozódhattak különböző korok festékanyagainak előállításáról, élvezeti cikkek koffein tartalmáról, kiállított munkadarabokként megjelentek tanulók által készített bőrdíszmű tárgyak, ruhadarabok, de kétség kívül a legnagyobb népszerűségnek a helyszíni Gasztro-bemutató örvendett, a grillezett húsok, illata, a saláták és sütemények, valamint az egyenruhás szakácsok, pincérek, cukrászok látványa egyaránt odavonzotta a közel 400 látogatót.

A bemutatón a PTE PMMK is képviselte magát, standjukon a lehetséges képzési irányok bemutatásával, az intézmény adta lehetőségek számbavételével.

A bemutató-kiállításra elsősorban a város általános iskoláinak 7. osztályos tanulóit vártuk, akik ízelítőt kaphattak a szakképzés ez irányú tevékenységeiről, lehetőségeiről, segíthettük pályaválasztásukat.

A bemutatóval párhuzamosan „szakmai konferenciát” szerveztünk a régió szakképzésben és tehetségsegítésben érintett szereplőivel, szervezeteivel. A közös eszmecserén felkért előadóink voltak Balog Pál, a Pécsi Akadémiai Bizottság Műszaki Szakképzési Munkabizottság titkára, Cséfalvay Ágnes, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara osztályvezetője, Herszényi Imre, a Bikali Reneszánsz Élménybirtok vezetője, és végül, de nem utolsó sorban Metzger Tibor, a Pécsi Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola   és Szakiskola igazgatója. A felkért előadók vitaindító előadásait hozzászólások követték. A rendezvény közös ebéddel zárult.

Céljaink között szerepelt:

  • eszmecsere a felkért előadókkal, a Pannon Szakképzés Szervezési Társulás, a szakképző iskolák, a Tehetségpontok képviselőinek valamint a régióban tevékenykedő vállalkozások elismert szakemberinek közreműködésével; tanácskozás a szakképzésben tehetséges tanulók fejlesztésének lehetőségeiről, a tehetségsegítés mikéntjéről, keretekről, korlátokról.
  • A különböző szakmák szépségeinek bemutatása, illetve ízelítő adása a szakképzés leendő szereplőinek (általános iskoláskorú, pályaválasztás előtt álló 7. osztályos fiatalok) a bemutatott munkák alapján;
  • kreatív és motivált fiatalok képességeinek fejlesztése;
  • az egyes szakmák, szakterületek népszerűsítése precedens értékkel bíró, magas színvonalú diákmunkák bemutatásával.

A bemutató-kiállítás 9-14 óráig várta az érdeklődőket az ANK Színháztermében, a szakmai konferencia 10 órakor kezdődött az ANK Apáczai termében.