Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

Összművészeti oktatási program indul az Apáczai Nevelési Központban

A pécsi ANK (Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ) Művészeti Iskolája tizenhárom, a művészetek számos területét felölelő speciális program segítségével képezi másfél éven át az érdeklődő gyerekeket 2011 szeptemberétől 2012. augusztus végéig. Céljuk az, hogy a művészetet kedvelő, értő és azt művelő felnőttekké váljanak a diákok. 

 

Az óvodásoktól a középiskolásokig több mint 200 diáknak kínálnak tanórán kívül lehetőséget arra, hogy a művészet különböző területeire bepillantást nyerjenek, abban elmélyüljenek. A Művészeti Iskola tizenhárom programjában megtalálható a zenei tehetséggondozás éppúgy, mint a báli táncok alaplépéseinek elsajátítása, vagy a bábkészítés és bábozás, sőt a dramaturgia létrehozása, majd az elkészült mű előadása. 

 

 

 

A program EU-s támogatásból, a TÁMOP – 3.2.11-10/1 (Társadalmi Megújulás Operatív Program) révén valósulhat meg, 23 millió forintból.

 

A hatékonyság érdekében öt intézménnyel kötöttek együttműködési megállapodást 2011-ben, köztük egy kistérségivel is (pogányi óvoda-iskola) hogy sikerrel tudják megvalósítani a különböző korosztályok bevonását a szabadidő ilyen jellegű, tartalmas eltöltésébe. A szakemberek másik célja ugyanis az volt, tudtuk meg Dr. Szelierné Czina Györgyi igazgatónőtől, hogy az ANK vonzáskörzetében, Pécs Kertvárosában élő gyerekek minél kisebb hányada kallódjon az utcán. A pedagógusok – művésztanárok fontosnak tartják, hogy a képzőművészettel, tánccal, zenével, és az irodalommal ebből a korosztályból egyre többen foglalkozzanak, a programok hatására pedig a későbbiekben a művészetet kedvelő és értő felnőttekké váljanak.

 

 

„A művészeti ágak komplex megismertetése” – program egyik eredménye, hogy az iskola tanárai kidolgozták a „Komplex művészettörténet” tantárgy módszertani és tartalmi elemeit, amely egyedülálló a pécsi művészeti nevelés történetében. A projekt eredménye az is, hogy kétszáz gyermeket segítenek kreatív képességeik kibontakoztatásában, támogatják őket a szociális és társas viselkedés különböző formáinak megismerésében. A művészeti tevékenységek során a tanulók megtapasztalhatják a közös munka sikerének, örömének érzését.

 

Eredmény lesz az is, hogy ugyancsak 2011 szeptemberétől a Táncművészeti Főiskola hivatalos gyakorlóhelyeként is működik az intézmény.

 

E program kapcsán az iskola tanárai kidolgozzák a „Komplex művészettörténet”  tantárgy módszertani és tartalmi elemeit, amely szintén egyedülálló a pécsi művészeti nevelés történetében. A legnagyobb siker pedig az, hogy kétszáz gyermeket segítenek kreatív képességeik kibontakoztatásában, támogatják őket a szociális és társas viselkedés különböző formáinak megismerésében. A művészeti tevékenységek során a tanulók megtapasztalhatják a közös munka sikerének, örömének érzését.