Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

Ökoli programok

Ökoli vetélkedő

Idén is részt vettünk a pécsi kollégiumok körében immár hagyománnyá vált Ökoli vetélkedőn, amelyet ebben a tanévben a járványhelyzet miatt online bonyolítottak le. Diákjaink így is kitartottak, szorgalmasan készítették a feladatokat, és a döntőre is mindent beleadtak. A sok befektetett munka megtérült, és nagy örömünkre sikerült megoszott első helyen végeznünk! Gratulálunk a csapat tagjainak: Takács Emese Andreának, Molnár Gergelynek és Farkas Viktóriának!

 

 

 

Fogyasztóvédelmi vetélkedő

Kollégiumunk diákjai a karantén miatt online vettek részt az “Innovácó a fogyasztóvédelemben” című, a FÉBÉSZ által megszervezett országos fogyasztóvédelmi vetélkedőben. A kiküldött rendkívül tanulságos feladatlapok megoldása után a csapat elkészítette a pályamunkáját is, amely az online vásárlás csapdáiról szólt. A csapat tagjai voltak: Takács Emese Andrea. Mészáros Vivien és Kis Virág. Köszönjük nekik a részvételt!

 

 

 

Tavaszi kertgondozás

Kertbarát szakkörünk tagjai rendszeresen gondozzák kolléiumunk kertjét, ám vannak alkalmak, amikor erre közösségi tevékenységként kerül sor. Ilyenkor önkéntes alapon mindenki részt vehet a kert gondozásában. Az idei alkalom nagyon jól sikerült, nagyszerű volt a hangulat és eredményes a munka. Ez úton is köszönjük, hogy az idei tavaszi kertgondozáson ilyen sokan és ilyen lelkesen vettetek részt!

 

 

 

2019 őszi szobadekorációs és legvirágosabb szoba verseny

Idén is meghirdettük a szobadekoráció és legvirágosabb szoba verseny „szokásos” fordulóját. A DT és az Öko DT képviselőivel két nap alatt 55 szobát bejárva láthattuk kollégistáink ötleteit, kreativitását. Fiú szinteken kiemelendő, hogy az összhang kritériumra minden szoba  a maximum 10 pontot megkapta. Ez a lányszinteken nem mondható el, sőt, bizonyos kritériumok miatt pontlevonásra is sor került.

Az eredmények – elsősorban a fiú szinteken – szorosak lettek, volt ahol a faliújság díszítése „vitte fel” a pontokat.  Íme:

 

LÁNY SZINT: 1. hely -> 201-es szoba 45 pont

                       2. hely -> 301-es szoba 40 pont         

                       3. hely -> 210-es szoba 36 pont

FIÚ SZINT: 1. hely -> 604-es szoba 35 pont

  1. hely -> 512-es szoba 34 pont

                    3.hely -> 501-es szoba 31 pont

A legvirágosabb szoba verseny eredményei:

LÁNY SZINT: 1. hely -> 312-es szoba 30 pont

                       2. hely -> 305-ös szoba 20 pont             

                       3. hely -> 203-mas szoba 18 pont

FIÚ SZINT: 1. hely -> 504-es szoba 50 pont

                   2. hely -> 503 és 604-es szoba 20 pont

                   3.hely -> 57 -es szoba 28 pont

Akik nem lettek dobogósok és sokat készültek, ne keseredjenek el, tavasszal is lesz szobadekorációs és legvirágosabb szoba-verseny. GRATULÁLUNK MINDENKINEK!

 

Őszi árvácskaültetés

Kollégiumunk diákjai az ÖKÖ-DT szervezésében minden évben közösen ültetik be a kollégium virágoskertjét árvácskával. Mint mindig, most is sok adomány gyűlt össze a virágok megvásárlására, és sok lelked önkéntes érkezett elültetni őket. Köszönjük szépen!

 

 

 

 

Biokom-látogatás

 

Hagyományőrző Biokom látogatásunkat idén is megtartottuk a 9. évfolyamos új diákjaink számára.

Ennek időpontja 2019.10.08-án volt, a kora délutáni órákban, melynek helyszíne a Biokom Eperfás utcai hulladékudvara volt. Az idegenvezetésben és hasznos információk elsajátításában segítségünkre volt Lettner Gabriella, az “Ökováros-Ökorégió” munkatársa.
A következő témákról esett szó:
1. A lakossági hulladékudvar (elektromos hulladék, elhasználódott gumiabroncsok)
2. A kökényi szemétlerakó működése, kapacitása
3. A komposztálás
4. Veszélyes hulladékok tárolása
5. Az alumínium dobozok előállítása és előállítási költsége
6. A Biokom tehergépjármű parkját és a hozzá kapcsolódó adapter rendszereket mutatták be nekünk
7. Bemutatták nekünk a válogató üzemet, a bálázó működését.
A tanulmányi kirándulás után sok élménnyel, hasznos tudnivalókkal gazdagodott csapatunk, melyet majd a későbbiek során tudunk hasznosítani a minden napi életben, ezzel is fejlesztve környezettudatosságunkat.

 

TeSzedd! – akció

 

Kollégiumunk diákjai is csatlakoztak a “TeSzedd!” országos hulladékgyűjtő akcióhoz.

Mint minden évben, most is részt vettünk az Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akcióban, melynek során diákjaink és nevelőik tisztává varázsolták a kollégium környezetét. Köszönjük mindenkinek a részvételt!

 

 

Őszi termény- és gyümölcsnap

Idén is megrendeztük kollégiumunkban hagyományos őszi-termény és gyülölcsnapunkat, melynek célja annak tudatosítása, hogy mennyi finomsággal halmoz el minket a termőföld évről-évre.

Rendezvényünk alkalmából minden csoport diákjai feldíszítenek egy asztalt, amelyet az általuk hozott terményekkel raknak tele. Az asztalokat a vezetőség és a szülői munkaközösség tagjai pontozzák, majd a finomságokat közösen elfogyasztjuk. Az ez után következő zenés-táncos kis mulatságunk keretében pedig egy kis mozgásra is alkalom kínálkozik. 

Idén a legszebb asztalt a 2. csoport diákjai készítették. Gratulálunk nekik!