Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

  • Országos első a ZsANK!!! – Pénzsztár

Kollégiumi Diákszínjátszó Csoportok 7. Találkozója

A szakmai zsűri elismerését is kivívták a színjátszó találkozó résztvevői.

Két kollégium részvételével került sor 7. alkalommal a Középiskolai Kollégiumok Diákszínjátszó Találkozójára az ANK Művelődési Házának Színháztermében. A Találkozó megrendezésével a rendező Apáczai Kollégiumnak több célja volt. Elsősorban a kölcsönös tapasztalatszerzés, egymás munkájának megismerése. Emellett szélesebb körű, bemutatkozási lehetőség biztosítása a kollégiumi színjátszó csoportoknak, s nem utolsó sorban a szakmai zsűri észrevételei alapján a fejlődés, előrelépés segítése.

A szakmai zsűri tagjait alkották Füsti Molnár Éva a Pécsi Nemzeti Színház Jászai-díjas színművésze. Papp Melinda bábszínész, rendező, a pécsi Bóbita Bábszínház művészeti igazgató helyettese. Valamint Bereczki Lajos népművelő, drámapedagógus, kommunikációs szakember. Szakmai tapasztalatuknak köszönhetően magas színvonalon értékelték és hasznos, előremutató tanácsokkal látták el a színjátszó csoportokat.

A rendezvény megnyitóját követően elsőként a Kaposvári Klebelsberg Középiskolai Kollégium Paradox 1. színjátszó csoportja mutatkozott be. Az összeállítás címe Tükröm, tükröm….volt. Vajon ha belenézünk a tükörbe mennyire vagyunk megelégedve azzal, amit látunk? A darabot rendezte Ruchárd Mária drámatanár.

Ezt követően az Apáczai kollégium „Mozaik” színjátszó csoportja Frady Endre Reklám család című darabjának feldolgozását adta elő. A feldolgozás a mai modern fogyasztói társadalom médiahasználati szokásaira hívta fel a figyelmet. A szakköri tagok közül Orgyán Csenge, Mica Sándor, Neidert Adrián, Sólyom Stella, Orbán Viktória szerepeltek.

Végül a Kaposvári Klebelsberg Középiskolai Kollégium Paradox 2. csoportjának bemutatójára került sor. „AHA” című összeállításukkal szintén a kamasz korosztálynak szóló előadással készültek. Kik, mikor és hányszor mondják ki ezt a szót? Mit is jelent valójában?

Minden bemutató rendkívül érdekes volt. Különböző előadásmódot, stílust igényelt, amit a színjátszó csoportok nagyszerűen megoldottak. Az érdeklődő közönségnek tartalmas szórakozást nyújtottak, kivívták a szakmai zsűri elismerését is.

Sajabó Helga