Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

Rácsok mögött az élet

 Az erkölcsi nevelés részeként látogattunk el a pécsi börtönbe.

18 diákkal mentünk el a Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe, hogy megismerkedjünk a börtön világával.

Miután túljutottunk a 20-30 perces belépési procedúrán (telefonok, fémtárgyak leadása, stb.), egy rövid eligazítás következett, melynek során ismertették a börtön történetét, bemutatták a rabok helyzetét, ill. beszéltek a biztonsági előírásokról is. A rabokat három kategóriába sorolják, attól függően, hogy milyen súlyú bűncselekményt követtek el, ill. hogy milyen a magaviseletük. A legenyhébb kategóriába soroltak szinte az egész napot a társalgóban tölthetik, míg a legszigorúbb elzárás alatt lévők, naponta csak 2 órára mehetnek ki a cellájukból. Ezek után következett a cellák megtekintése. Megnéztünk egy felnőtteknek és egy fiatalkorúaknak szánt zárkát, valamint egy magánzárkát és egy „gumiszobát” is. Míg a felnőtt zárkák nagyon kicsik (4-6fősek), addig a fiatalkorúaké egy kicsit tágasabb (2 fős), TV-t is be lehet tenni. De mindkettőben csak vaságyak és egy-egy fém szekrény található, rögzített asztallal és székekkel. A fiatalkorúak cellájához tartozik zuhanyzó és WC is, a felnőtteknél csak WC van. Ők közösen mehetnek zuhanyozni, őr kíséretével. Az elítéltek a folyosókon csak a felfestett sávban közlekedhetnek, az ajtókat zárják. Magánzárkába akkor kerül az elítélt, ha cellatársait bántalmazza. A magánzárka időtartamát napra, órára meghatározzák. Az udvar kicsi, betonozott, felülről rácsozott és csak két, testgyakorlásra alkalmas eszköz található benne. Egy belső helyiségben van konditerem. A büfében vásárolhatnak a rabok saját pénzükből, a konyhán, a mosodában rabok dolgoznak. A látogatóikkal közvetlenül nem érintkezhetnek, csak egy lyuggatott plexi falon keresztül beszélhetnek. Csomagot nem kaphatnak, a ki és beérkező leveleket is átnézik. Van, hogy a levelét a rab csak fénymásolva kaphatja meg. Ez akkor fordul elő, ha pl. illatanyaggal van átitatva.

A fiatalkorúak közül sokan nevelőintézetben nőttek fel, csak 5 általánossal rendelkeznek. A börtönben befejezhetik az általános iskolát, és a festő-mázoló szakmát is kitanulhatják. Statisztikát ugyan nem vezetnek a büntetésüket letöltöttekről, de 10-ből 7 ember újra a börtönben köt ki. Vannak családok, ahol mintegy a felnőtté avatás része, hogy a fiú börtönben is legyen. Nők kevesen vannak bent, ők általában belesodródnak a bűncselekményekbe. Többségük üzletszerű kéjelgés miatt kerül elzárásra.

Az őrök munkája stresszes, állandó készültségben kell lenniük, mert a rabok megérzik, ha instabilak, ha lélekben gyengék, és ilyenkor rászállhatnak a dolgozókra. Ugyanakkor próbálkozhatnak azzal is, hogy lefizetik őket, pl. egy telefon becsempészéséért, de fel is jelenthetik az őröket, ha pl. úgy ítélik meg, hogy nem volt megfelelő a bánásmód. A dolgozókat a belső elhárítás is figyeli, ellenőrzi.

A börtönben már működik zárt láncú videó rendszer, ami a bírósággal biztosít összeköttetést. Így nem kell a rabokat a bíróságra szállítani, a tárgyalás alatt őrizni. Az egész bírósági eljárás lebonyolítható a börtönből.  

A látogatás végén ismét sor került egy beszélgetésre, ahol választ kaptunk kérdéseinkre is. Amit láttunk érdekes, ugyanakkor nyomasztó is volt, nem kívánkozunk visszamenni.

 

További infók: https://bv.gov.hu/intezetek/pecs/hirek