Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

  • Országos első a ZsANK!!! – Pénzsztár

Törökországi utazás

E-Napló

Keresés

 

A Comenius project által hármunknak lehetősége nyílt arra, hogy 6 napot töltsön Törökországban. Kísérőink: Dr. Varga Lajosné, igazgatónő, Bender Ágnes és Benkőné Bayer Anikó tanárnő. A program alatt befogadó családoknál voltunk elszállásolva. Rengeteg programon vettünk részt és ízelítőt kaphattunk több nemzet kultúrájából. Ez az 5 nap fejthetetlen élmény volt számunkra.

Március 26. (szerda)

Reggel 5 és 6 óra között jött értünk a reptéri transzfer. A repülőgépünk 10:50 perckor szállt fel. A gépen felszolgált étel mindannyiunk tetszését elnyerte. Törökországi idő szerint 13:30-kor szállt le a gépünk Isztanbulban. Miután összeszedtük csomagjainkat, egy busz várt bennünket a reptéren, ami elvitt minket a Centrum Hotelig. Vacsoráig volt időnk, ezért tanárainkkal körül néztünk a városban egy kicsit. A vacsorát egy étteremben fogyasztottuk el a szintén akkor érkező külföldi diákokkal és tanáraikkal. Az éjszakát a hotelban töltöttük.


Március 27. (csütörtök)

Reggeli után az idegenvezetőnk segítségével megnéztük a város nevezetességeit. Többek között a Kék Mecsetet, a Topkapi Palotát és a Hagia Sophia Múzeumot is. A városnézés után megebédeltünk, majd elindultunk egy 5 órás útra Eceabatig, hogy megismerhessük a befogadó családoknak. A külföldi diákokat egyenként mutatták be a befogadó családjainak. A bemutatkozás után eltölthettük első éjszakánkat a családoknál. A tanárok Çanakkaleban aludtak egy szállodában.Március 28. (péntek)

Reggel 9 órakor találkoztunk az iskolában. Egy hagyományos török tánccal köszöntöttek minket az ottani diákok. Ezután körbevezettek minket az iskolájukban. Minden nemzetnek külön feldíszítettek egy termet, ahol ajándékokkal és egy rövid bemutatóval vártak minket. A bemutatók a nemzetek saját országairól szóltak. A délelőtt folyamán érdekes kézműves programokon vehettünk részt. A programok után elmentünk ebédelni egy közeli étterembe. Később visszatértünk az iskolába, ahol először a törökök kultúrájával ismerkedhettünk meg, majd a külföldi diákok tartottak előadást. Ekkor került sor a prezentációnkra, melyben egy videót mutattunk be iskolánkról, majd bemutattuk országunk és városunk jellegzetességeit, hagyományait, nevezetességeit. már előzőleg készítettünk esszéket a találkozó témájából, mely a „Jog a családhoz, és Jog a szabadsághoz” címet viselte, melyekben gondolatainkat írtuk le ezekről a témákról teenager szemmel. Természetesen mindent angol nyelven írtunk le. Nagyon érdekes volt hallani a  másik öt ország diákjainak összefoglalóit, illetve azokat a jeleneteket látni, amelyekben a két témához kapcsolódó szituációkat adtak elő. Késő délután elmentünk a Kabatepe Szimulációs Központba. A látogatásunk során különböző 4 dimenziós technikák segítségével ismerhettük meg Gallipoli csata történetét. Este visszatértünk a családokhoz.


Március 29. (szombat)

Ezen a napon utaztunk először komppal. Ellátogattunk Trójába, a Régészeti Múzeumba, a suvlai temetőbe és az Égei-tenger partjára. A látogatás után megebédeltünk majd elmentünk a Gallipoli csata helyszínére.Az I.világháborúban hatalmas csata volt a Dardanellák megszerzéséért, a szövetséges erők (Angolok, Franciák, Ausztrálok stb.)szerették volna megszerezni ezt a területet, de a Török erők ezt hosszú, véres, nagyon sok emberáldozatot követelő harcok során megakadályozták, így Törökország meg tudta tartani ezeket a területeket.Végig a félszigeten emlékművek emlékeztetnek erre a csatára Itt láttuk a harcoló felek által felállított emlékműveket. A kirándulás után szintén a családoknál töltöttük az éjszakát.


Március 30. (vasárnap)

A Törökországban folyó választások miatt, a megszokottnál később kellett találkoznunk. A csoporttal együtt ellátogattunk a Kerámia Múzeumba, ahol megismerhettük a kerámiákat, amelyek híressé tették Çanakkalét. A Kerámia Múzeum után a Naval Múzeumba folytattuk utunkat. Itt felmehettünk egy I. világháborús csatahajóra. Délután kaptunk egy kis szabadidőt, hogy ajándékokat vásárolhassunk a canakkalei bazárban. Az esti órákban mindenki összepakolta a dolgait és egyénileg elbúcsúzott a befogadó családjától.
Március 31. (hétfő)

Hajnalban végleges búcsút vettünk a családoktól, majd útnak indultunk. Isztanbulban több óránk volt arra, hogy körülnézzünk és vásároljunk a Nagy Bazárban. A vásárlás után elbúcsúztunk külföldi társainktól. A repülőnk 18:15-kor indult. Helyi idő szerint 19:45-re érkeztünk Budapestre. Transzferrel 23:00 és 0:00 óra között érkeztünk haza.

 

Mit jelent számunkra ez a Comenius program?

  • kooperációt a többi ország diákjaival
  • más kultúrák és hagyományok megismerését
  • az angol nyelv gyakorlását
  • az ECDRA projekt témáinak megismerését
  • folyamatos részvételt és munkát a projekt-termékek létrehozásában
  • Az Európai Unió  ifjúsággal kapcsolatos intézkedéseinek megismerését
  • az európai államplgárság témájának megismerését és annak gyakorlását
  • személyiségünk fejlődését, magabiztosságot, toleranciát, prezentációs készségeink fejlődését

A továbbiakban a”jog a boldogsághoz és a pihenéshez”  témakörével folytatjuk,és büszkén és izgalommal várjuk a következő találkozót Pécsett május 21-26-ig, melynek házigazdái mi leszünk. Addig is készülünk a találkozóra.

 

Nagyon sok kellemes élményt és új barátot szereztünk az út során.