Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

  • Országos első a ZsANK!!! – Pénzsztár

COMENIUS PROJECT „European Citizenship Through Drama”

E-Napló

Keresés

 

Nemrég került megrendezésre az Apáczai Csere János Gimnázium szervezésében a 2013-2015-ös tanévben futó multilaterális Comenius „European Citizenship Through Drama” program magyarországi projekthete.


Az öt különböző országból (Bulgária, Olaszország, Törökország, Románia, Lengyelország) érkező 20 pedagógust, iskolavezetőt és 21 általános és középiskolai diákot tartalmas és izgalmas programok várták. A diákok a gimnázium projektben résztvevő diákjainál laktak. A munkanyelv az angol volt, mely kiváló lehetőséget nyújtott diákjaink számára a nyelvgyakorlásra, emellett az egyes országokról való kulturális és egyéb ismereteiket is bővíthették.


A nyitó rendezvényen a színház teremben csütörtök reggel az ANK intézményvetetőjének, Turi Katalinnak és a gimnázium igazgatójának, Dr. Varga Lajosnénak hivatalos és meleg köszöntője után a kórus, az 1. sz. általános iskola néptánccsoportja, a 2. sz. általános iskola diákjai, Pincés Milán , volt gimnáziumi diákunk és Orsós Melinda és Hermann  István lépett fel. A műsort a „We are the world” című dal közös éneklésével zártuk.


Délután indultak a projekt témája köré szervezett workshop-ok. A kisebbek a művelődési ház által szervezett kreatív foglalkozásokon vehettek részt (agyagozás, eszközkészítés), a gimnazisták pedig az aktuális projekttémához kötődő feladatokon  dolgoztak, játszottak (Right to Recreation, Right to Happiness).

Délután, az iskola udvarán, meglepetésszerű flashmob tánc indult, az ‘I am happy’ című népszerű dalra.

 

A pénteki napon ellátogattunk a megyeházára, ahol Kerner Barbara és Szőnyegi Krisztina, a Baranya megyei Európai Információs Pont munkatársai workshop-ot szerveztek, melyen  a diákok Európai Uniós ismereteiket tesztelő feladatlapokat oldottak meg vegyes csoportokban. A legjobbak különböző ajándékokat is hazavihettek magukkal.


Ezután ellátogattunk a Rácz Aladár Közösségi Házba, ahol Dr. Kosztics István tartott előadást a magyarországi cigányság történetéről, a közösségi ház szerepéről és megnézhettük a roma művészek által készített alkotásokat.Egy nagy fagyizás után a diákok a bányatörténeti múzeumba mentek, a pedagógusokat pedig Csizi Péter, Pécs város alpolgármestere fogadta a városházán. Itt az óratoronyba is felmehettünk és gyönyörködhettünk a szép kilátásban.A szombati napon a Balatonra utaztunk, Szigligeten ellátogattunk a várba, Keszthelyen pedig a vasúti és természettudományi kiállítást néztük meg. Vasárnap a Zsolnay negyedet mutattuk meg vendégeinknek.


A projekthét gyorsan és élménydúsan telt el.


Következő állomás Olaszország.