Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

  • Országos első a ZsANK!!! – Pénzsztár

Verébavató

E-Napló

Keresés

A szigorú járványügyi szabályok betartása mellett a 2020/21. tanév kisverebeiként mi is berepülhettünk új fészkünkbe, az Apáczai Csere János Gimnáziumba.

Az évtizedek óta jól bevált szokás szerint a 11. évfolyam diákjai mentoráltak bennünket és avattak be új iskolánkba. A beavatásra csak és kizárólag szájmaszkban és láthatósági mellényben érkezhettünk, hogy senki se téveszthesse el, kik is az iskola új tanulói.

A jeles nap tiszteletére a megszokott iskolai csengetés helyett – a második, harmadik tanórában – a „verébinduló” jelezte az események kezdetét!

A beavatás során nekünk, kisverebeknek komoly feladatokat kellett „megugrani”, hogy a közösség teljes jogú tagjai lehessünk!

Elsőként egy meleg, kényelmes fészekrakás az udvari fák tövében volt a feladatunk.

Ezt követően, a repülési képességünk bemutatásával igyekeztünk lenyűgözni a közösséget, amit kisebb-nagyobb sikerrel mindannyian teljesítettünk.

A helyes egyensúly megtartásának képessége is kiemelkedően fontos a későbbi sikerek érdekében, így a dróton való egyensúlyozást és a stabil, nyugodt „megülés” tudományát is be kellett mutatnunk.

Iskolánk különleges építészeti adottságainak számító falfülkék mintha csak ránk, verebekre vártak volna eddig, így a falon, függő helyzetben kellett demonstrálnunk, milyen büszkék, boldogok és önfeledtek vagyunk, hogy új fészkünk lakói, az itt élő közösség tagjai lehetünk.

A járványügyi helyzetben kötelező a védőfelszerelések használata, így a szájmaszk nekünk verebeknek  is elengedhetetlen viselet volt ezen a napon is, így be kellett fognunk a csőrünket. A legkreatívabb szájmaszkokat – amik nem csak védték, de öltöztették is viselőjüket – kiválasztottuk, és digitálisan örökítettük meg azokat az utókor számára.

Kisverebekként meg kellett tanulnunk a helyes iskolai táplálkozás alapjait is, majd bemutatót tartottunk az ismereteinkből, az „azzá leszel, amit fel tudsz csipegetni” felkiáltással.

A művészi képességek vizsgálata sem maradhatott ki az avatásból, így himnuszok, iskolánkat dicsőítő költemények is szép számmal születtek „verébtollainkból”, amelyek mind iskolánk jó hírét csiripelték.

A járvány terjedésének megfékezése érdekében megvalósított védőtávolság betartása megnehezítette az „összemelegedését”, azonban a beavatás végére már a lelkünk is összeért.

A feladatok teljesítését követően a verébavató csúcspontja és egyben záró momentuma az eskütétel volt, amelyben megesküdtünk, hogy iskolai közösségünk hasznos tagjaiként szolgáljuk és öregbítjük a Pécsi Apáczai Csere János Gimnázium hírnevét.

 

Dallos Mira 9. c