Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

  • Országos első a ZsANK!!! – Pénzsztár

Balladák órája

E-Napló

Keresés

Október 14-én az Apáczai Művelődési Központ előadótermében néhány iskolatársammal és német tanárainkkal részt vettünk Frank Ildikó színésznő által szervezett német nyelvű programon.

A program 10 órakor kezdődött és két tanítási órát vett igénybe. Célja, hogy megismertessék velünk magát a balladát, mint műfajt, valamint néhány német író és költő balladáit, mindezt német nyelven. A program Ákli Krisztián vezénylésével zajlott, és két részből állt.

Először színházi előadás formájában hallgathattunk meg néhány balladát Frank Ildikó és Raul  Ionescu  színészek előadásában. Ilyen volt Goethétől a Rémkirály, A bűvészinas, Brechttől a Gyerek keresztes háború.

Ezután Frank Ildikó tartott német nyelven kiselőadást a balladákról, amiben szó esett a műfaj típusairól, hogy milyen fajta balladák léteznek, hogy mit lehet egy balladával csinálni az elolvasásán kívül, és természetesen Arany János balladaköltészete sem maradhatott ki.

Kis szünet után a program második felében néhány balladát kaptunk kézbe. H. Heine Loreley és Belsazar című műveit valamint F. Schillertől a Kesztyűt. Miután a balladák felolvasásra kerültek, két csoportra osztottak minket, az egyikkel Ildikó, a másikkal Raul foglalkozott. Feladatunk az volt, hogy a kapott művek közül kiválasszunk egyet, és röviden, lényegre törően előadjuk. A csoportunk választása Heine Belsazar című művére esett a másik csoport pedig a Loreley című alkotást adta elő. A csoportok tagjai szépen dolgoztak együtt, mindenkinek volt kreatív, felhasználható ötlete.

Összességében a program nagyon tetszett. Érdekesebbé tette az alapból unalmas irodalom órákon tanultakat. Meghozta a kedvet a ballada, mint műfaj megismeréséhez és olvasásához, valamint a nyelvi készségek és a beszédértés fejlesztésében is segített.

  Czimber Adrienn

  12.c osztályos tanuló