Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

  • Országos első a ZsANK!!! – Pénzsztár

Az American Cornerben jártunk

E-Napló

Keresés

Október 3-án Lauren Perlaza, amerikai kulturális attasé előadást tartott amerikai nyári munkalehetőségekről és utazásról, „My life as a diplomat” („Életem mint diplomata”) címmel, a Zsolnay Negyedben, az American Corner szervezésében.

Az egyik program, amelyről Lauren beszélt, a FLEX program. A Future Leaders Exchange (FLEX), tehát a Jövő Vezetői Csereprogram ösztöndíjat biztosít európai és eurázsiai középiskolásoknak, hogy egy tanévet az Egyesült Államokban tölthessenek egy családban élve, az ottani középiskola tanulójaként. Lauren nem csak a FLEX nyújtotta lehetőségekről beszélt részletesen, de meg is hívott egy diákot, aki Amerikában volt három hónapig, hogy ossza meg tapasztalatait velünk. Ez a diák mesélt is élményeiről, természetesen angolul, és azt mondta, komolyan vegyük fontolóra a programban való részvételt.

 

Egy fotókiállítást is láthattunk „Amerika rejtett kincsei” címmel, amely a programban résztvevők fényképeiből készült. Ezek a képek nagyon érdekesek voltak, és sokaknak tetszettek, mivel Amerikát más szemszögből mutatták be.

 

A fotókiállítás megnyitója után Lauren a diplomataéletről mesélt. Megosztotta tapasztalatát az első külföldi útjáról, amelyet még középiskolásként tett, egy hasonló csereprogram keretében, egészen addig, hogy mit csinál most diplomataként. Részletesen beszélt arról, mi szükséges ahhoz, hogy valaki diplomata lehessen, s hogy miről szól a munkája. Lehetőséget kaptunk, hogy kérdéseket tegyünk fel neki, amelyekre készségesen válaszolt. Arról is beszélt, hogyan próbálja egyensúlyban tartani a munkáját és a családi életet. Igazán keményen dolgozik! Lauren jelenleg a családjával Budapesten él, ahová a megbízatása két évre szól.

 

Amit ebből az előadásból leszűrtem az az, hogy ne szalasszuk el az életben adódó lehetőségeket, s merjünk kockáztatni is. Mindenkinek javaslom, ismerkedjen meg a FLEX programmal, s Lauren Perlazával. Egy rendkívüli lehetőség volt részt venni az előadáson.

 

Szobácsi Lili 11. a