Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

  • Gimnazistáink csapata a PénzSztár verseny országos döntőjén vett részt!

Véget ért az „On The Move In Europe” Erasmus+ projekt

E-Napló

Keresés

Gimnáziumunk számos, a TEMPUS Közalapítvány által támogatott nemzetközi projektben vehetett részt az elmúlt évek során. Folyamatosan pályázunk, keressük a lehetőségeket. Célunk, hogy minél több diákot bevonhassunk a projektek kínálta élményekbe, melyek révén rengeteget tanulnak az Európai Unió országairól, állampolgárságról, felelősségvállalásról.

Az On The Move In Europe projekt 2016 és 2018 között zajlik, ebben gimnáziumunk képviseli Magyarországot, rajtunk kívül német, holland, spanyol, olasz és román iskolák vesznek részt.

A projekt témája rendkívül aktuális, a migráció jelenségét vizsgálja a lehető legtöbb szempontból. A spanyolországi projekthéten a tagországok múltbeli migrációs folyamataikat mutatták be egymásnak, megkeresve a kapcsolódási pontokat.

Hollandiában a jelenleg zajló trendeket vizsgáltuk, azok változatos okait és lehetséges következményeit.

Ezt követően Németországban az alapvető emberi jogokról és az európai, demokratikus értékekről volt szó.  Ezeket a témákat sokféle workshop keretében dolgozták fel a diákok nemzetközi csoportokban.

Az olaszországi találkozón fontos szerepet kapott a zene, a tánc és a mozgás. A projekt központi témáját a résztvevők egy színpadi előadás keretében mutatták be.

Minden résztvevő számára életre szóló élményt nyújtanak az Erasmus+ projektek: a diákok nem csak egy adott témában mélyülhetnek el, de megismerhetik az Európai Unió országainak kultúráját, bepillanthatnak mindennapi életükbe. Életre szóló barátságokat köthetnek és nem utolsó sorban az angol nyelvet (amely a projekt munkanyelve is egyben) eszközként használják a nemzetközi hetek során, és ez hatalmas sikerélményt nyújt számukra. Ily módon az Erasmus+ projektek tanulás szempontból is rendkívüli motiváló erővel bírnak. Nekünk, pedagógusoknak is motiváló hatású a projektekben való részvétel: megismerhetünk számos külföldi pedagógus kollégát, ízelítőt kapunk iskolai életükből, pedagógai felfogásukból, megosztjuk egymással jó gyakorlatainkat és ezekből mi is rengeteget tanulunk.

 

Erdélyi Krisztina

projekt koordinátor

20171115_092624