Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

  • Országos első a ZsANK!!! – Pénzsztár

Az ERASMUS + „10 Towns” projekt

E-Napló

Keresés

Az ERASMUS + „10 Towns” projekt keretén belül magyarországi projekttalálkozót szervezett az ANK Gimnázium kilenc külföldi ország számára

2016. május 23-29

 

 

Az ANK Gimnázium még 2015-ben megpályázott és meg is nyert egy az Európai Unió által támogatott Erasmus+ projektet, melynek címe „The town as a friendly space for developing entrepreneurship and creativity” (A város, mint ösztönző közeg a vállalkozás és kreativítás előmozdításában). A projekt három éves és tíz ország vesz részt benne. (Németország, Olaszország, Franciaország, Bulgária, Románia, Csehország, Portugália, Litvánia, Magyarország és a fő koordinátor ország, Lengyelország.) A hároméves projekt során a minden országból a szervező tanárok és diákok utaznak az éppen soron lévő ország találkozójára. Az elmúlt időszakban így résztvevő diákjaink ellátogathattak már Franciaországba és Bulgáriába. A mostani májusi projekthéten mi láttuk vendégül a többi résztvevő ország tanárait és diákjait. Összesen 42 külföldi vendég érkezett hozzánk erre a nagyszabású projekthétre.

A vendég diákok nagy részét gimnazista diákjaink családjai látták vendégül. 16 gimnazista diák vett részt a magyarországi projekthét lebonyolításában, valamint három gimnáziumi tanár a szervezésben (Bender Ágnes, Pék Mónika, Benkőné Bayer Anikó).

A projekthéten változatos programokkal vártuk vendégeinket. Első nap az iskolában üdvözöltük Őket egy nagyszabású műsorsorozattal a színházteremben, amelyet részvételével megtisztelt Kerner Barbara a BMEIP vezetője, Az ANK intézményegységek vezetői, a Művelődési Ház vezetője, Dombi Erzsébet és tanárkollégák.

Délután a magyarországi találkozóra készített projektmunkát kellett bemutatniuk a diákoknak egymás előtt. (Feladat: ppt készítése a városi és vidéki élet előnyeiről és hátrányairól, valamint az általuk elképzelt jövőbeli falusi és városi életről)

Ezután a gyermekkönyvtárban folytattuk a projektnapot, ahova az ANK 1 sz. Általános Iskolájának 8. osztályából is meghívtunk hét, kéttanítási nyelvű osztályba járó diákot egy közösségi vitára. Az angolul zajló vitában 35 diák vett részt. A vita témája a „Társadalmi kirekesztettség” ezen belül a zaklatás („Bullying”) volt. A feldolgozott téma az általános iskolai felső tagozatos és gimnáziumi korcsoporthoz nagyon közelálló, emiatt sok tapasztalattal és személyes élménnyel rendelkeznek. A különböző feladatokban, és a feladatok utáni reflexiókban ez meg is mutatkozott.

A keddi napot egy magyar táncház, és egy Flashmob tánc zárta az Agorán.

Szerdán a pedagógusokból álló nemzetközi csoportot ünnepélyes keretek közt fogadta Dr. Őri László alpolgármester, és kis ajándékkal is kedveskedtek a külföldi delegációknak. Az óratoronyba is felmehettünk a fogadás végén, és megmutathattuk vendégeinknek városunkat madártávlatból. Ezek után a Rácz Aladár közösségi házba látogattunk, ahol  Dr. Kosztics István mesélt a Roma  kultúráról és a cigányság múltjáról.

A délelőtt hátralevő részében a BMEIP-től Kerner Barbara tartott a diákcsoportnak egy workshop-ot az Európai Unióban történő munkavállalásról és arról, hogy milyen személyes tulajdonságok azok, amitől egy fiatal sikeres munkavállaló, vállalkozó lehet.

Délután a környezettudatosság jegyében meglátogattuk a Pannonpower látogatóközpontot, ahol egy nagyon érdekes és izgalmas idegenvezetés keretében megismerkedhettünk a biomassza alapú fűtés és energiatermelés rejtelmeivel.

Pénteken a Zsolnay kulturális negyedben tettünk egy látogatást, megismertetve vendégeinket a nagyhírű porcelánmanufaktúra termékeivel és történetével. A diákcsoport ezután ellátogatott a nemrég megnyílott állatkertbe is.

A soron következő napokon ellátogattunk a Szigligetre, Tapolcára, a Balatonra, és végül Bikalba.

A programhét nagyon jól sikerült, rengeteg pozitív visszajelzés érkezet a külföldi tanároktól és diákoktól egyaránt. Rengeteg lehetőség adódott az angol, mint munkanyelv gyakorlására, és egymás szokásainak és kultúrájának megismerésére és megismertetésére.