Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

  • Országos első a ZsANK!!! – Pénzsztár

ERASMUS +

E-Napló

Keresés

10 TOWNS projekthét Portugália

„The town as a friendly space for developing entrepreneurship and creativity”

 

Portugália 2016.03.06.-03.12.

A Nevelési Központ Gimnáziuma az ERASMUS + program ’10 Towns’ 3 éves projekt keretén belül Portugália Alentejo körzetében található Cuba nevű városába utazott és részt vett a portugál partnerek által szervezett programhéten. A program már egy éve zajlik, melyben a résztvevő 10 ország (Németország, Litvánia, Olaszország, Franciaország, Bulgária, Románia, Csehország, Lengyelország, Portugália, Magyarország) szervez külön projekthetet, melyre meghívja a projektben résztvevő országok tanárait és diákjait, és a projekt témájához kapcsolódó, a projekt előre meghatározott tartalmi követelményeinek megfelelő projektnapokat szervez, melyen az angol, mint munkanyelv közvetítésével a résztvevők elmélyedhetnek a témában és bemutathatják az aktuális találkozóra készített projektmunkáikat.

Ennek a projektnek a témája a média és internet hatásának tanulmányozása, valamint az ezek segítségével készített produktumok bemutatása volt.  A magyar csoport résztvevői a 10 A osztályból Sárkány Krisztina, Dobány Réka és Tóth Gergely valamint a Gimnázium igazgatónője Ulrlich Magdolna és két angol nyelvtanára, Bender Ágnes koordinátor, és Pék Mónika. A projektmunkákat a találkozóra még indulás előtt Magyarországon kellett elkészíteni. Az első feladat egy kérdőív kitöltése volt, mely a tanulók azon véleményére volt kíváncsi, hogy milyen mértékben befolyásolja vásárlási szokásaikat a média, internet és kortársaik véleménye. Ezt a kérdőívet iskolánk 25 diákja töltötte ki, melyről egy összefoglalót kellett készíteni és bemutatni a 10 ország képviselői előtt. A másik feladat a diákok kreativitását tette próbára, melyben magát az ERASMUS+ projektet kellett reklámozni („A movie promoting ERASMUS+”) egy kisfilm segítségével, melyben számítógépes és média ismeretüket is kamatoztathatták.

A portugál projekthét során részt vettünk egy egy napos pedagógiai konferencián, amelyen az előadók a „Az emberi tőke és a helyi üzleti környezet” témában tartottak a meghívott diákoknak és tanároknak előadásokat. Hangsúlyozták a szakiskolák létjogosultságát. A Portugál szervező iskola diákjai média és audiovizuális oktatásban részesülnek, mellyel a diákok olyan készségeket szereznek, melyek előnyösebbé teszik számukra a munkaerőpiacon való elhelyezkedést.

Természetesen a találkozón ellátogattunk Liasszabonba, ahol a központban megállva gyönyörködhettünk a kilátásban és a környéken található történelmi és kulturális emlékekben (Mude múzeum, Belém, Szt. Jerome székesegyház). Egy másik nap a festői szépségű Monsaraz-ra és Evorára látogattunk el.

 

A projekt hosszú távú célja, hogy megelőzzön minél több oktatásban elkövethető hibát és áthidalja a diákok társadalmi kirekesztettségéből és a munkanélküliségből eredő különbségeket.

A projekt során a diákok portugál családoknál laktak, így bepillantást nyerhettek azok kultúrájába, szokásaiba. Emellett az angolt , mint közös nyelvet használva fejleszthették idegen nyelvi készségeiket is.

A projekt következő találkozója Magyarországon lesz a Nevelési Központ ANK Gimnáziumába 2016. május 23-29.