Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

  • Országos első a ZsANK!!! – Pénzsztár

Erasmus+ projekt

E-Napló

Keresés

Gimnáziumunk néhány tanulója 2015. április 12 – 18-ig Bordeaux-ban járt tanulmányi kiránduláson. Élménybeszámolójuk az alábbiakban olvasható.

2015.04.13. Hétfő

Reggel hét órára lementünk reggelizni az iskola ebédlőjébe, majd egy előadóhelyiségben afrancia iskola igazgatója üdvözölte a résztvevő országok delegációit. Minden delegációbemutatkozott és megkezdődött a program logójának kiválasztása. A logót a francia iskola elsős diákjai munkái közül választották ki. Ezután megebédeltünk az iskola kantinján, és körbevezettek minket az iskolában. A következő program Bordeaux nevezetességeinek idegenvezetővel való körbejárása volt. A programok után visszamentünk a kollégiumba vacsorázni és aludni.

 

2015.04.14. Kedd

A keddi nap egy az iskola diákjai által szervezett divatbemutatóval kezdődött az előadóteremben. Rengeteg sokszínű és kreatív ruhát láthattunk. Ezután buszba szálltunk és a tengerpart felé vettük az irányt. Egy órás út után meg is érkeztünk célunkhoz, a tengerparton lévő Pyla-dűnéhez és meg is másztuk azt. A kilátás lenyűgöző volt, és az időjárás is nekünk kedvezett. A nap hátralévő részét a dűnétől fél órára lévő Arcachon üdülővároskában töltöttük. Rengeteget napoztunk és fürödtünk az öbölben.

  

2015.04.15. Szerda

A szerdai nap tanórák látogatásával kezdődött. Betekintést nyerhettünk az egyes szakok speciális tanóráiba. Az órákon nemcsak elméleti oktatás volt, hanem a diákok élesben is ki próbálhatták magukat, ezáltal is készülve a rájuk váró kihívásokra. Az óralátogatások után elmentünk az iskolától tíz percre lévő Conseil Régionel, azaz a regionális tanács épületébe. A régió vezetői itt gyűlnek össze, hogy megvitassák az aktuális témákat és megoldásokat találjanak a problémákra. Itt a tanács vezetőjétől lehetett kérdezni például az oktatási rendszerrel kapcsolatban, vagy hogy mit tesznek a munkanélküliség visszaszorítása érdekében. A beszélgetés során végig szinkronfordítottak nekünk franciáról angolra. Ezt követően elmentünk és megnéztük idegenvezető kíséretével a bordeaux-i nagyszínházat. A színházlátogatás után kaptunk szabadidőt a városban, hogy magunk fedezhessük fel azt.

 


2015.04.16. Csütörtök

A reggeli elfogyasztása után a tanárokkal közösen mentünk, hogy meghallgassuk minden delegáció kortárs művészről hozott prezentációját. Ezt követően meglátogattuk Bordeaux egyik művészeti galériáját, melyben az egyik legnagyobb helyi utcai művész remekművei voltak jelen.  Ezt követően visszasétáltunk az iskolába, hogy ebédeljünk. Ebéd után kipróbálhattuk magunkat az iskola diákjai által tartott kreatív „workshop”-on. Sokféle programot szerveztek nekünk, mint például telefontartó varrása. Ezt követte egy játékos tornaóra, melyben megismerkedhettünk a zsonglőrködés rejtélyes művészetével, a különböző cirkuszi artisták változatosabbnál változatosabb számaival, a kötéltánccal és az íjászattal. Az est fénypontja a kedves franciatanárok által szervezett fantasztikus buli volt, amely az iskolában került megrendezésre. Azután pedig egy kis időre felmentünk a tanároknak szervezett partira, ahol minden országnak, amely benne volt a programban, hoznia kellett egy dalt, saját hazájából. Később mindenki nyugovóra tért.

 


2015.04.17. Péntek

Ez a reggel is úgy indult, ahogy a többi, azt leszámítva, hogy reggel 6:30-kor hírtelen megszólalt a kollégium bemondójából egy érdekes zene, ami az ébresztőt valamint a szünet előtti utolsó tanítási nap eljövetelét is jelentette. Reggeli után felmentünk egy előadóhelyiségbe, amelyben minden ország bemutatta a „Hogyan legyek kreatív” prezentációját. Később zárult a furcsa fotópályázat is. Ezután megebédeltünk és elmentünk a városba szabadidőzni. Estefelé visszamentünk a kollégiumba, ami addigra már üres volt, mivel az iskola tanulói számára két hét szünet következett. Nagyjából 15-en voltunk egy hatalmas épületben és egész este szórakoztunk, fociztunk, kosaraztunk és bújócskáztunk.

 

 

Nagy élménnyel gazdagodva utazhattunk haza…


Az erről készült interjút az alábbi linken érhetik el: Interjú