Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

  • Országos első a ZsANK!!! – Pénzsztár

10TOWNS

E-Napló

Keresés

10TOWNS címmel az ANK Gimnáziumban 3 évig tartó Erasmus+ projekt fut 10 ország részvételével

 
A 2014-es évben pályáztunk az Erasmus + keretében intézmények közötti együttműködésre, konzorciumi formában. A pályázat sikeres volt, és 2014 -17-ig tartó időszakban 10 ország részvételével (Románia, Bulgária,Lengyelország,Olaszország,Franciaország,Portugália ,Litvánia,Németország, Csehország,Magyarország) dolgozunk, együttműködünk. A konzorcium lényege az, hogy nemcsak gimnáziumok, szakközépiskolák, szakiskolák, hanem oktatással foglalkozó intézmények és civil szervezetek is tagjai a projektnek. A projekt- koordinátor egy Katowicze-i (Lengyelország) bányászati szakközépiskola. A program kulcsszavai: a kreativitás, vállalkozó-szellem, tovább-tanulás, multikulturalizmus,tolerancia, együttműködés, Európaiság, nemzeti identitás. A 3 év alatt minden tagországban programtalálkozó lesz, ahol tanárok és diákok dolgoznak azokon a témákon, amelyek a pályázatban szerepelnek. A diákok részben kollégiumban, részben családoknál kerülnek elhelyezésre.

Nagyon sok hozadéka lesz ennek a projektnek is: tanulóink angol nyelven tartják a kapcsolatot a résztvevő országok diákjaival, együtt dolgozzák ki a témákat, és az adott találkozón prezentáció keretében elő is adják ezeket. Közben elsajátítják a kooperációt,prezentációs készségeket, gyakorlatot szereznek a vitatechnikákban, magabiztosabbá válnak az idegen nyelvű kommunikációban, megismerik más országok kultúráját, bemutatják iskolájukat, szűkebb hazájukat, azokat a lehetőségeket, melyeket városuk, régiójuk kínál nekik nemcsak az oktatásban és kultúrában, hanem a munkaerő-piacon is. Megtapasztalják azokat a lehetőségeket is , melyeket az Európai Unió kínál nekik, szembesülnek az ifjúságot érintő problémákkal, és megoldási javaslatokat dolgoznak ki.

A projekt lebonyolítása közben rendszeresen értékeljük az elvégzett tevékenységeket, megbeszéljük a programokat, és változtatásokat végzünk, ha a program sikeressége ezt kívánja meg.

Az első, nyitó (kick-off) találkozóra 2014. novemberében került sor, ahol a két koordinátor tanár Benkőné Bayer Anikó és Bender Ágnes vett részt. A programban Pék Mónika tanárnő tevékenyen vesz részt a felkészítésben,lebonyolításban, más kollégák pedig a feladatok jellegének megfelelően alkalmanként. Itt került sor a szerződések megírására és megkötésére, amely tartalmazza az együttműködés jogi és szervezeti hátterét, a megítélt támogatási összeg elosztását, valamint a 3 projekt-év agendáját. Erről készült az angol nyelvű ppt. A 2. találkozó Romániában volt 2015. februárjában, ahova technikai okok miatt nem tudtunk elmenni. A 3. találkozóra  Bordeauxban, Franciaországban került sor 2015.április 12-18-ig, ahol 3 diák: Kovács Richárd 9.a, Perlaky Tamás 10.a, és Bíró László 11.a osztályos tanuló vett részt. Előzetes feladat volt egy angol nyelvű riport  a kreativitásról, ahol iskolánk tanulóit interjúvolták meg, arról, hogy számukra mit jelent kreatívnak lenni ( a videon láthatók az interjúk), valamint egy ma élő híres magyar embert kellett bemutatni, tanulóink az Attraction formációt választották, akik az angol tehetségkutatón első helyezést értek különleges árnyék produkciójukkal. A harmadik feladatban egy magyar népdalt kellett megtanítani karaoke formában. Tanulóink nagyon igényes, színvonalas prezentációkat készítettek, külön elismerésben részesültek Bordeauxban. Ebben az évben még egy találkozóra kerül sor Szofiában, Bulgáriában 2015.november 2-8 között, ahol az egyik feladat egy vitatéma (Education helps in career) kidolgozása  lesz , és erről fognak vitázni a 10 ország diákjai. A  pécsi találkozóra várhatóan 2016 őszén kerül sor.