Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

  • Országos első a ZsANK!!! – Pénzsztár

ERASMUS+ tanártovábbképzés

E-Napló

Keresés

Kéthetes tanártovábbképzés középiskolai angoltanárok számára

Fókuszban Írország

Az Erasmus+ KA1 tanártovábbképzési pályázat keretében Erdélyi Krisztina 2015. április 5-17. között vett részt az alábbi angol nyelvtanári továbbképzésen Belfastban:

 

Kéthetes tanártovábbképzés középiskolai angoltanárok számára

Fókuszban Írország

 

A kurzust az angliai székhelyű International Study Programmes szervezte, amely cég komoly hírnevet szerzett tanártovábbképzések terén. Magasan képzett, gyakorlott tanártrénerek, igényes, változatos program jellemzi az ISP kurzusait. Ez alól nem volt kivétel a belfasti továbbképzés sem.

A programban résztvevők családoknál lettek elszállásolva, így esténként is alkalmunk nyílt kötetlenül angolul társalogni a házigazdáinkkal és bepillantást nyerhettünk az északírek mindennapi életébe.

Ízelítőt kaptunk Észak-Írország történelméből, kultúrájából, főbb társadalmi tendenciáiból, megismerkedtünk az északír oktatási rendszerrel és több középiskolába is ellátogathattunk.

Alkalmunk nyílt a tanfolyam során a többi, Európa különböző országaiból érkező résztvevő tanárral tapasztalatot cserélni, közösen ötletelni és nem utolsósorban kapcsolatokat kialakítani.

A kurzuson rengeteg új tanítási ötletet, motiváló anyagot kaptunk, amelyeket azonnal be lehet vetni a hétköznapi tanítási gyakorlatunkban.

Négy napig módszertani workshopokon vettünk részt, amelyet egy gyakorlott, lelkes tréner, Jenny Waters tartott. Számos gyakorlati ötletet, tevékenység-vázlatot kaptunk,amelyek segítségével motiválni lehet a diákokat és a nyelvórákat érdekesebbé, izgalmasabbá tenni. Több olyan ötletet is kaptunk, amelyek autentikus anyagokon (pl. vers, dal, filmrészlet) alapulnak és a tanulók képzelőerejére, kreativitására épül.

Olyan helyzeteket is számba vettünk, amikor nagy létszámú, vegyes képességű csoportot kell tanítani, milyen kreatív, különféle tanulói stratégiáknak is megfelelő tevékenységeket lehet a tanórán felhasználni, melyek a differenciálás legmodernebb eszközei.

 Foglalkoztunk a modern média lehetőségeivel, eszközeivel: hogyan lehet tabletet, internetet vagy akár mobiltelefonos alkalmazásokat bevetni az angol nyelvórán.

A négy alapkészség fejlesztéseinek legújabb módszereiről is tanultunk, hogyan lehet a nyelvtan-tanítás terén érdekes ötleteket bevetni valamint elmélyedtünk a feladat-alapú és a tantárgyközi oktatás módszereiben is. Tapasztalatot cseréltünk javítás-értékelés terén is.

Látogatást tettünk a belfasti Bloomsfield protestáns lányiskolába és Antrimban a St. Benedict katolikus középiskolába. A tanárok saját tanteremmel rendelkeznek és minden tanteremben van interaktív tábla ill. a diákok tabletet kapnak használatra az iskolától. Nagy hangsúlyt fektetnek a művészeti oktatásra, háztartástani, életviteli ismeretekre valamint a testnevelésre. A diákok 16 éves korukban alapvizsgát tesznek, ezután dönthetnek úgy, hogy otthagyják az iskolát vagy még maradnak két évig és emelt szintű vizsgákra készülnek, amelyek az egyetemi / főiskolai bejutást jelenthetik. Az utolsó két középiskolai évben tehát csak három-négy tantárgyat tanulnak rendkívül intenzíven.

Kirándulásokat is tettünk: jártunk Dublinban, az Óriások Ösvényénél (különleges bazaltlépcső a tengerparton; a természeti világörökség része), Derryben, ahol az első katolikus felkelés zajlott, a belfasti Titanic Múzeumban és az ulsteri Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.

Minden résztvevőnek hatalmas, feledhetetlen élményt nyújtott a Belfastban eltöltött két hét: rengeteget tanultunk, ismeretségeket kötöttünk és megismertük az Egyesült Királyság egy sokak számára ismeretlen részét.

Pár kép a tanfolyamról: