Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

  • Országos első a ZsANK!!! – Pénzsztár

COMENIUS 2013-15 „Európai Állampolgárság a Dráma Eszközeivel” Slupsk, záró találkozó 2015. május 20-25

E-Napló

Keresés

Az Európai Uniós Comenius „Az Európai Állampolgárság a Dráma Eszközeivel” elnevezésű program keretében az ANK Gimnázium tanára, Pék Mónika és a programban részt vevő diák, Bodonyi Dorina május 20-25-ig a lengyelországi Slupsk nevű kisvárosba látogatott.

Az Európai Uniós Comenius „Az Európai Állampolgárság a Dráma Eszközeivel” elnevezésű program keretében az ANK Gimnázium tanára, Pék Mónika és a programban részt vevő diák, Bodonyi Dorina május 20-25-ig a lengyelországi Slupsk nevű kisvárosba látogatott. A látogatás egyben a 2013-2015-ig tartó program záró rendezvénye is volt, ahol a hat partnerország (Olaszország, Románia-innen két iskola-, Bulgária, Magyarország, Törökország) tanárai és diákjai is részt vettek. A program célja az volt, hogy négy, az Unió minden állampolgárának alanyi jogon járó jog – szabadsághoz, boldogsághoz, családhoz és a rekreációhoz való jog –témáját körüljárják és a dráma eszközeivel, játékkal, kreatív munkákkal ezeket a jogokat megjelenítsék.

A záró találkozó Slupskban a két év alatt elért eredmények bemutatásából és egyéb, a témához kapcsolódó kulturális események sorából állt össze. A diákok így a két év során hat alkalommal, a partnerországok által megrendezett projekt heteken találkozhattak újra egymással, és a köztes időben pedig a projekthez kötődő feladatokkal foglalkoztak. A Comenius program kiváló alkalom volt a résztvevő diákok számára abban, hogy angol nyelvi ismereteiket felhasználhassák, és azt, mint valódi célnyelvet használhassák más országból jött kortársaikkal történő kommunikációra. Emellett tartós, a határokon is átnyúló barátságok is szövődtek. A drámajátszás terén is sok élménnyel gazdagodtak, és emellett kulturális ismereteik is bővültek a résztvevő országokkal kapcsolatban.

A diákok családoknál voltak elhelyezve, és ennek köszönhetően mind az angol, mint munka nyelvet gyakorolhatták, valamint megtapasztalhatták a vendéglátó családok mindennapjait.

Lengyelországban nagy megtiszteltetésben lehetett részünk, mivel ellátogattunk a Gdanskban található Európa legnagyobb és legkorszerűbb színházába, ahova avilág minden részéről eljönnek a színésztársulatok vendégjátékokra. Történelmileg a balti város a tizenhetedik század elejétől fából készült Erzsébet-kori színházáról volt ismert. Ezt a színházat próbálták újjáépíteni a megtalált alapokból   kiindulva.http://copperconcept.org/hu/referenciak/shakespeare-i-szinhaz-gdansk-lengyelorsz

Itt részletes beszámolót hallhattunk az előadótól az Erzsébet-kori színház felépítéséről. Ezután bejárhattuk ezt a csodálatos, modern színházat.

 

 

Délután Gdanskban tettünk egy sétát, és felmásztunk a Szűz Mária templom tornyában kanyargó csiga-lépcsőn, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a városra.
Késő délután értünk a Szolidaritás múzeumba, ahol a lengyel szolidaritási mozgalom előzményeivel és eredményeivel ismerkedtünk meg.Másnap a lengyelországi partneriskolát látogattuk meg, ahol a délelőtt folyamán bepillantást nyertünk az iskola épületébe, mindennapjaiba. Az iskola tornatermében nagyszabású programsorozaton vettünk részt, ahol köszöntőt mondott az iskola igazgatója, a polgármester, majd a szülői testület képviselője. Az énekes számok után következtek a partnerországok által készített drámajátékok. Ezek egy része élő műsor volt, más részük pedig a már előre elkészített és elektronikus úton felvett filmek bemutatása volt. Minden darab a projekt témájaként szereplő négy jog közül dolgozta fel az egyiket a dráma eszközeinek felhasználásával. A műsorszámok után a diákok ünnepélyes keretek között kapták kézhez a programban való részvételt bizonyító oklevelet.

 
Az iskolai eseményeket egy közös tánc zárta.


Szombaton ellátogattunk Czolpinoba, ahol a dűnéken sétáltunk, megcsodáltuk a balti-tengert és megnéztünk egy világítótornyot is.

  


Hétfőn búcsút vettünk a partnerektől és lengyel vendéglátónktól, Johanna Carzun-tól és hazaindultunk.

 

A kétéves programban sok érdekes élménnyel, tapasztalattal gazdagodtunk az öt ország iskoláit végigjárva, s a program sok, az iskolánkban tanuló diák számára lehetőséget adott, hogy kijuthasson uniós országokba.