Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

Ökotábor Varbócon 2015. aug. 24-28.

Az ökotábor lakóhelyünktől távol az Aggteleki – karszt természetvédelmi övezetében került megvalósításra. Városlakó gyerekeknek számára már az óriási élmény volt, hogy egy ilyen szinte érintetlen természeti környezetben – kilométerekre a legközelebbi lakott településtől -, tölthetnek el közel egy hetet. A tábori programok tovább gazdagították ezt az élményt:

  • Aggteleki Barlang-rendszerben egy középhosszú túrán vettünk részt. A túravezető megismertette a diákokkal a barlang és cseppkövek kialakulásának folyamatát, bemutatta az érdekesebb elnevezett cseppkőképződményeket, mesélt a barlang élővilágáról, és megtapasztalhattuk a tényleges barlangi sötétséget is – ami egy fényjátékkal és zenei „koncerttel” egészült ki. Ez utóbbi különösen tetszett a gyerekeknek.
 
  • A táborban Jósvay István túravezető (pedagógus) vezetésével ismerhettük meg a környéket. A honismereti tematika mellett két hosszabb túrát tettünk a környéken. Az első az Ördög – gáthoz vezetett egy csodálatos völgyön keresztül. A második a hegygerincen haladt át, ahonnan az egész környékre nyílt kilátás.  Egy egészen új élmény volt az éjszakai túra, amikor elemlámpákkal vágtunk neki az ismeretlen sötétségnek. De a legnagyobb élmény kétség kívül a bátorságpróba volt – a gyerekek itt már felnőtt kíséret nélkül kiscsoportokban vágtak neki a teljesítendő ösvénynek. A túrák alatt a gyerekek kiscsoportokat alkotva, feladatlapokat is kitöltöttek, hogy még jobban rögzüljenek a hallottak. Túravezetőnk (István bácsi) igazi pedagógusként, a gyermekek érdeklődését felkeltve, humorral fűszerezve, mesélt a környék élővilágáról, természetrajzáról, legendáiról stb.
 
  • Csütörtök délelőtt kreatív fogalakozásokat szerveztünk: gyöngyfát készítettünk és gyöngyöt fűztünk, volt öko-rejtvényfejtés, és kiscsoportos élményrajzolás és ügyességi játék készítése faágakból.
 
  • A kirándulások mellett a táborban a gyerekek sokat játszottak, beszélgettek, nevettek együtt.
 
  • Az utolsó napon még kitérőt tettünk Szilvásváradra a Szalajka-völgybe, ahol kisvonattal mentünk a Fátyol-vízeséshez, majd visszasétáltunk a völgyben a parkolóig. A fáradtan, de élményekkel gazdagon érkeztünk haza. A táborban minden gyermekkel készítettünk egy rövid videót, melyen arra kértük őket fejezzék be a mondatot: „Az tetszett a táborban a legjobban…” A felvételt mindenki vállalta és szinte minden program említésre került.
 

A gyerekek nagyon jól érezték magukat, és a tanév első napjaiban gyakran előkerültek a tábori élmények: „emlékszel?…”

Köszönjük a lehetőséget!