Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

Ballagás

2020. Június 19. 16.30

A hetedikesek búcsúzó beszédét Hermann Balázs 7. b osztályos tanuló mondta:

Kedves ballagó nyolcadikosok!

A búcsúzónak minden emlék drága,
Egy száraz lomb, egy moha, egy kis kavics,
Hogy emlékezzék a távolban is a helyre, melyre visszavonja vágya.

Goethe szavaival köszöntelek benneteket a hetedik évfolyam nevében.

Március 16. óta nem jártunk iskolába, felborult az eddigi iskolai menetrendünk, amiről azt gondoltuk, hogy soha nem fog változni. A koronavírus megváltoztatta napirendünket, lehetőségeinket, életünket. Bizonyára ti is úgy voltatok, hogy jaj, de jó, nem kell felkelni, nem kell iskolába menni, kezdődik a lazítás otthon. Az  első hét  ennek örömében telt, de bele kellett rázódnunk a digitális tanulás menetébe, feladatokat kellett megoldani, visszaküldeni, feltölteni, figyelni a Redmenta időpontokra, követni a classroom feladatait, Naponta többször  nézni a Krétát, csatlakozni az online órákhoz. mindezeket otthon  tettük, az osztálytársaink nélkül. Ahogy múltak a napok, hiányozni kezdtünk egymásnak. Megtapasztaltuk a személyes találkozások, kapcsolatok értékét. nem is gondoltuk, hogy ennyire fontos, hogy padtársa, barátja, haverja, osztálytársa vagyunk egymásnak. gondolom, Ti is így voltatok ezzel.

 Az eddigi ballagásokon a feldíszített termükben kapták meg a nyolcadikosok az útravaló tarisznyát, utoljára végig mentek az iskola folyosóin, a hetedikesek átvették az iskola zászlóját megőrzésre.

Én csak sajnálni tudom a kialakult helyzet miatt, hogy nem az egész iskola előtt búcsúztok ettől a helytől. Hosszú időt töltöttetek el itt, kis elsősből komoly ifjakká és hölgyekké váltatok. De ezalatt az idő alatt sok emberrel ismerkedtetek meg, sok barátot szereztetek, és mellesleg tudás is jutott a fejetekbe. Szóval rengeteg dologgal gazdagodtatok. Az osztálykirándulások, az iskolai versenyek és foglalkozások összekovácsoltak benneteket. De ez csak az első állomás. Most el kell mennetek, egy másik helyre. Egy helyre, ahol már nem ugyanazok a tanárok fognak titeket várni. A hellyel minden párhuzamosan fog változni. Új környezet, új emberek, új barátok, új tanárok, és még sorolhatnám mennyi minden lesz más. A búcsú fájdalmas, mert nem térhettek vissza arra a helyre diákként, csak látogatóként, ahol ismertek, és tiszteltek benneteket. Szívből kívánjuk, hogy az új iskolátokban találjátok meg mindazt a jót, amit most itt fogtok hagyni. Kívánjuk, hogy teljesüljenek álmaitok, és céljaitok, amiket kitűztetek magatok elé. A leendő szakmátok tanulása közben pedig legyen részetek sok örömben, sok kihívásban hogy elmondhassátok, érdemes volt ezért megküzdeni.

Goethe gondolataival  köszöntöttelek Benneteket, és az útra bocsátáshoz is őt hívom segítségül:

Ne csüggedj, hisz ifjú vagy,
S minden elérhető,
Ha van benned bátorság,
Remény, s szeretni erő.

Fogadjátok szeretettel az útravaló  tarisznyát a hetedikesek nevében! Jó utat mindenkinek!

 

A nyolcadik évfolyam nevében Lantos Kata Lilien és Szalai Rebeka 8. a osztályos tanulók búcsúztak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A 8. a tablója:

 

a 8.b tablója:

A Ballagás után az osztályfőnökök kiosztották a bizonyítványokat.

A 8. évfolyam példás magaviseletű, jeles tanulmányi eredményű , kiemelkedő közösségi munkát végzett tanulói:

   
Joó Jázmin Heléna
8. a osztály
Lantos Kata Lilien
8. a osztály
Kozmann Márk
8. b osztály