Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

Évezredek öröksége 2010 Dunaszekcső

Lugio napok július 13-18.

 

 

     A 2010-es Évezredek öröksége című vetélkedősorozat döntőjében az ANK 2. sz. Általános Iskola Barba-kán nevű csapata (Walter Valentina, Keszei Attila, Szirmai Kevin, Fischer Gergely – 6. A osztály) második helyezést ért el. A jutalom a harmadik helyezett csapattal együtt részvétel egy táborozáson.

     Július 13-án délután különbusszal vitték a nyertes Barba-kán és Észböngész csapatokat Dunaszekcsőre, a Lugio napok keretében rendezett Limes Táborba. Vendégházaknál helyeztek el minket, mi pécsiek egy házban aludtunk. Volt helyünk bőven, mi, a 3 fiú 7 ágyas szobában laktunk.

      A kedd esti megnyitót színes programok követték. Több kisebb kirándulást is tettünk: megnéztük Bátán a tájházat, a Halászházat, a nagyszigeti hidat a Tolnai Sárközzel, ami itt kezdődik. Mohácson bementünk a Szent Miklós vízimalomba, melynek felülcsapott kereke van. Oda és vissza is egy retró farmotoros Ikarus busszal utaztunk.

     Dunaszekcsőn akadályversenyen vettünk részt. Több állomás volt a szerb templom kertjében:  kelták, ládikakészítés, népvándorlás, mozaik, régészet, ókori játékok. Római gályával átkeltünk a túlparti Contra Florentiamba (Dunafalvára), onnan lovaskocsival mentünk Csobbantómajorba. Ott volt egy DDNP-s (Duna-Dráva Nemzeti Park) állomás, beszéltek a hajózásról, és volt színjátszás. Visszafelé komppal jöttünk.

     A szombat is mozgalmasan zajlott. Kezdődött a római felvonulással, amelyen természetesen a tábor lakói is részt vettek korhű ruhákba öltözve. A menet élén egy honfoglalás kori lovas haladt. Őt követte a  Legio Brigetio, melynek harcosai Komáromtól Dunaszekcsőig gyalog tették meg az utat az ókori hagyományoknak megfelelően. Ők a felvonulás után elmesélték a túra alatti élményeiket. Aztán következtek a kelták, majd a Limes Tábor résztvevői. A nap folyamán számos program került még sorra. A kelták, a lovas íjászok és a vikingek bemutatói után Gregor Bernadett énekelt, a Grimbusz társulat előadott két  komédiát (Jó kor az ókor, Hercules), végül pedig a Welcome zenekar, a Suttogó Company és tűzzsonglőrök léptek fel.

     Még néhány mazsola a többi nap rendezvényeiből: a Saturnalia című színdarab (a Saturnalia nagy római ünnep volt, melynek során a szolgák és urak helyzete felcserélődött), ókori szellemi vetélkedő, Fénypont koncert.  Dunaszekcsői faluismereti versenyt is rendeztek, ahol a Kálváriától a temetőig, a Római-kúttól a Flórián-szoborig mindent meg kellett nézni. Arany fokozatot kaptunk, a 11 csapatból 3.-ak lettünk.

     Biztatom az 5. és 6. osztályosokat, hogy érdemes az Évezredek öröksége döntőjén 2.-nak vagy 3.-nak lenni és egy ilyen táborozást nyerni. (Ha az 1. hely nem jönne össze…)          

 

 

 

                                                                                       Fischer Gergely és a Barba-kán csapat