Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

  • Országos első a ZsANK!!! – Pénzsztár

DÖK

E-Napló

Keresés

 

Ma már a diákönkormányzat léte iskolánkban szinte természetes, ami jó hír. A tanulóközösségek 4-től 8. évfolyamig képviseltetik magukat a DÖK-ben.  A törvény egyébként diákönkormányzat létrehozását nem teszi kötelezővé, a tanulókra bízza ennek eldöntését. De szigorúan a tanulók döntése ez, nincs senki másnak beleszólása. Iskolánkban a DÖK és az iskola vezetésének együttműködése hosszú évek óta zavartalan. Egymás elképzeléseit és programjait kölcsönösen támogatjuk.

A Közoktatási törvény szerint a diákönkormányzat feladata a tanulók, azok közösségeinek érdekképviselete. Ezen rendelkezés alapján a diákönkormányzatok kötelező feladata az érdekképviseleti tevékenység folytatása.
Emellett a törvény lehetőséget ad arra, hogy minden olyan kérdéssel foglalkozzanak, ami a tanulókat érinti. Tehát a diákönkormányzat döntésétől függ, hogy az érdekképviseleti tevékenységen kívül milyen feladatokat vállal fel. A gyakorlat azt mutatja, hogy a diákönkormányzatok tevékenységének jelentős részét inkább a szabadon választott, a tanulók szabadidejének eltöltésével, programszervezéssel kapcsolatos tevékenység tölti ki.

DÖK programok:

Tanév elején alakuló ülés, majd két heti rendszerességgel, illetve szükség szerint gyakrabban ülésezünk. Ősszel, és tavasszal két-három alkalommal papírgyűjtést szervezünk.

November tájékán Suli-bulit tartunk. Szombatonként a Zengő Vándortáboros csoporttal együtt kirándulásokat, túrákat szervezünk. 

DÖK segítő tanárok: Komjátiné Michelisz Anikó, Jancsula Dezső