Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

Diákok „Határtalanul” Erdélyben

E-Napló

Keresés

Erdélybe kirándulnak hamarosan az ANK 1-es sz. Általános Iskolájának azon tanulói, akik résztvevői a Határtalanul pályázatnak.

A Bethlen Gábor Zrt. által meghirdetett pályázatra adta be programját az iskola, Borsa Jolán tanárnő, projektvezető kezdeményezésére. A beérkezett több ezer pályázatból az ANK 1-es Iskolájának munkája bekerült az első százba, amelyet a kiíró szervezet, támogatásra érdemesnek tartott.

 

 

A tanárnő elmondta, legfőbb céljuk az, hogy a diákok megismerjék a magyarság erdélyi gyökereit, történelmi nevezetességeit, természeti kincseit. Fontos, hogy jó kapcsolatot alakítsanak ki erdélyi iskolákkal, az ottani diákokkal.
A pályázatnak köszönhetően 44 hetedik osztályos tanuló jut el Erdélybe, 33 ezer forint egyéni támogatásból, illetve bizonyos önköltség hozzáadásával.
A résztvevők eljutnak Nagyszalontára, Nagyváradra, Kolozsvárra, Tordára, Torockóra, Gyulafehérvárra, Dévára és Aradra. Kolozsváron a Brassai Sámuel Elméleti Líceum, hasonló korú diákjaival ismerkednek majd meg. Itt bemutatják nekik ezt a nagyhírű iskolát, feladatlapos városnéző túrán vesznek részt, este pedig az ANK-s diákok műsorral kedveskednek a fogadó iskola növendékeinek és tanárainak. Tordán megtekintik a hasadékot és a sóbányát, Torockószentgyörgyön pedig az erdélyi népi építészet jellegzetes motívumait, épületeit, amelyek olyan értéket képviselnek, hogy egyben a Világörökség részéhez is tartoznak.
A kirándulás a magyarság erdélyi gyökereinek megismerésén és a jó kapcsolatok kialakításán túl arra is hivatott, hogy a gyerekek empatikus képességét szegényebb, elesettebb sorsú társaik iránt kialakítsa. Ennek érdekében felvették a kapcsolatot a dévai Szent Ferenc Alapítvánnyal és adománygyűjtésbe kezdtek a fiatalok. Cipőket, nadrágokat, zoknikat, tisztítószereket és tartós élelmiszereket visznek, amiket majd Torockón adnak át az Általános Iskolában.
A programban olyan gyerekek vehetnek részt, folytatta Borsa Jolán projektvezető, akik eddigi tanulmányi munkájukkal és jó magatartásukkal bebizonyították, hogy érdemesek erre a különleges kirándulásra, és akiknek emellett az érdeklődésük is ilyen irányú.

Benke Barna a projekt egyik résztvevője, ahogy a tanárnő bemutatta, oszlopos tagja! Ő mindig is el szeretett volna jutni Erdélybe, mivel nagyon érdeklik az ottani történelmi helyek és az, hogy hogyan élnek az erdélyi magyarok. Már nagyon kíváncsi, rendkívüli módon várja az utazást, az ismerkedést, a történelmi városok és helyek meglátogatását. Barna elmondása szerint a szülei is nagyon örültek ennek a lehetőségnek. Tudja, hogy sokat fog ebből az erdélyi kirándulásból tanulni, kiszélesedik a látóköre, olyan dolgokat tapasztal majd meg, amit itthon, a tankönyvekből nem lehet igazán megtanulni! Még annak is örül, hogy busszal utaznak majd, hiszen így még a környezetet, a tájat is jobban szemügyre tudják venni.

Arra törekszünk, veszi át a szót a tanárnő, hogy minden program, kirándulás, múzeum, kapcsolat, a gyerekek érzéseire hasson. Hogy lássák az egykori magyar történelmi helyeket, hogy kicserélhessék, megbeszélhessék erdélyi kortársaikkal a tapasztalataikat. Hogy lelki, szellemi fejlődésüket szolgálja mindez, hogy felejthetetlen élmény legyen számukra, amely nyomán felnőttként majd újra visszatérnek Erdélybe.

A program zárórendezvénye itthon lesz, ekkor egy beszámolót tartanak a résztvevő diákok iskolatársaiknak. Ennek célja, hogy az átélt élmények bemutatásával ösztönözzék társaikat a hasonló pályázatokon való részvételre, a határon túli magyar történelmi és természeti helyek, valamint ottani társaik megismerésére.